Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här är den nya kommunledningen

En öppen kommunikation med medborgarna. Det är målet för den nya majoriteten i Laxå kommun, som presenterade sig på måndagsförmiddagen. De hoppas kunna bilda en ny kommunstyrelse redan nu i oktober.

Laxå. Samarbetet Ett bättre Laxå, består av Alliansen plus Miljöpartiet. De har majoritet på 51,6 procent i kommunen.

– Vi är glada att kunna presentera våra nya ordförande och vice ordförande i nämnderna, säger Bo Rudolfsson, (KD).

I socialnämnden blir Richard Nygren (M) ny ordförande och Anette Schön (KD) ny vice ordförande. I barn- och utbildningsnämnden blir Ylva von Schéele ordförande och Ankie Johanzon (C) vice ordförande. Bo Rudolfsson (KD) är kommunstyrelsens nya ordförande och Sara Pettersson (MP) är vice ordförande i kommunstyrelsen.

Ett bättre Laxå vill bilda kommunstyrelse redan den här månaden.

– Enligt kommunallagen är det möjligt, säger Bo Rudolfsson.

Det vanligaste är att den nya kommunstyrelsen börjar sitt arbete den 1 januari året efter valåret, men Ett bättre Laxå är redan nu beredda. Men de nya nämnderna börjar arbeta först efter nyår. Nya kommunfullmäktige sammanträder den 22 oktober för första gången, och då presenteras alla nya fullmäktigepolitiker.

Företagsklimatet, bostadssituationen, kommunikationerna och framför allt skolfrågan står på agendan.

– Vi har gått till val på att lågstadiet i Hasselfors och mellanstadiet i Finnerödja ska finnas kvar, och det tänker vi fortsätta arbeta för, säger Ylva von Schéele.

Bakom det målet ligger framför allt folkomröstningen 2013 där en majoritet ville behålla landsortsskolorna. Att lyssna på vad föräldrar och barn vill, vilka investeringar som behöver göras i skolorna och vilket elevunderlag som finns, är målet nu, säger Sara Pettersson.

Ett bättre Laxå vill också förbättra kommunikationerna.

– Vi kommer arbeta för tågstopp både i Hasselfors och Finnerödja för att förbättra pendlingsmöjligheter både norr och söderut. Vi har ett strategiskt läge i landet.

Politikerna vill bygga nya lägenheter och utveckla de områden som redan finns, till exempel den ekoby som planerats och påbörjats vid Saltängen. Det öppnar för att många äldre kan bo kvar i sina hemorter men i enklare boenden än idag.

– Vi får inte glömma bort vår äldre befolkning i kommunen. 28 procent av kommuninvånarna är 65 plus, säger Richard Nygren.

Att utveckla Laxå centrum, både vid E20 och nuvarande placering, är också viktigt för kommunledningen.

– Vi har en lång resa framför oss. Med en företagsam befolkning och en fantastisk miljö som vi bor i, så vi ser optimistiskt på framtiden, säger Bo Rudolfsson. Vi vill öppna möjligheten för fler att bosätta sig här.