Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här är Kronbloms nya hem

Kronblomstatyn restes under invigning i Adolfsberg.
Eller, restes var kanske att ta i.
Gubben låg nämligen kvar i gräset och vilade sig ett tag till.

Annons

På fredagen var det stor återinvigning av Kronblomstatyn som nu har flyttats från sin gamla plats vid Behrn arena till Parkhallen i Adolfsberg. Anledningen är att ÖSK inte vill ha seriefiguren som symbol längre och klubben skänkte trästatyn till Parkhallens ägare Benny Frengen.

Frengen har nu tillsammans med aktiva föreningar, företagare och kyrkor i Adolfsberg sett till att måla om statyn i Adolfsbergs IK:s färger och meningen var att han nu skulle resas på sin sockel utanför affären. Men så blev det inte. Kronblom avtäcktes men fick ligga kvar på marken.

– Nej, vi vågade inte resa upp honom inför allt folk, berättade Göran Gunnarsson, tidigare presstalesman på polisen som den här dagen var konferencier och arrangör av invigningen.

– Tanken var att Kronblom skulle lyftas på plats men det var för komplicerat. Dessutom hade det spruckit i fundamentet och det måste vi laga först. Men vi får resa honom till veckan i stället. Det här löser vi.

Men invigningen flöt i alla fall på som den skulle. Många hade samlats för att lyssna till Peter Flack, Peter Kjellström, Thomas Nordahl och Jenny Wåhlander. Peter Kjellström kom dit som Zlatan, Jenny Wåhlander sjöng en specialkomponerad hyllningslåt till Kronbloms ära och Thomas Nordahl mindes sina år i ÖSK och var övertygad om att Kronblom inte skulle sakna sin gamla klubb utan trivas bra i Adolfsberg. Dessutom överlämnades Kronblom formellt genom ett handslag av ÖSK:s vd Jan Karlsson till Adolfsbergs IK:s Claes Mauroy.

På scenen var också Kronbloms serietecknare, far och son Gunnar och Jonas Persson samt Torsten Lundberg, mer känd som Trivsel-Torsten, som faktiskt var den som en gång i tiden fick idén till att Kronblom skulle bli en trästaty.

Benny Frengen, som är mannen bakom det hela, höll sig själv mest i bakgrunden. Han kom upp en stund på scenen och fick en specialtillverkad Kronblommössa men gick sen snabbt ner igen.

Innan han försvann bort i vimlet framför matbutiken hann vi i alla fall ställa en fråga:

Hur känns det nu när Kronblom är på plats i Adolfsberg?

– Spännande, det är ett historiskt tillfälle, svarade han och log lite.

Kronblom

Seriefiguren Kronblom föddes 1927. Han skapades av serietecknaren Elov Persson. 1968 övertog Elovs son Gunnar Persson ansvaret för Kronblom och numera tecknas Kronblom även av Gunnars son Jonas Persson. 1988 blev Kronblom staty i Örebro och en fick en plats vid Eyravallen, numera Behrn arena. Statyn gjordes av motorsågsskulptörerna bröderna Niklasson. I december 2010 hade ÖSK tröttnat på statyn och den plockades ner. Nu har Kronblom målats om i färgerna svart och gult och ska placeras på sin sockel utanför Parkhallen i Adolfsberg.