Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här är länets nya vargrevir

 Nu har Örebro län fått ytterligare ett vargrevir. Under vintern har ett nytt vargpar, en hane och en hona, etablerat sig i Kilsbergen.Totalt innebär det att det nu finns åtta etablerade vargrevir i länet.

Det visar resultatet av vinterns spårningar i området.

– Fältpersonalen har fått många indikatorer på nya vargar i området. Men det var länge osäkert om det verkligen rör sig om vargar som har etablerat sig i Kilsbergen, säger Inger Holst, chef för länsstyrelsens Art, vilt och tillsynsenhet.

– Men under senare delen av vintern har vi kunnat konstatera att det rör sig om ett revirmarkerande par.

Okänt ursprung

Dna-prov av spillningen har tagits, men analysen är ännu inte gjord. Därför är vargarnas ursprung fortfarande okänt och det är okänt om någon av vargarna är en så kallad genetiskt värdefull varg som kan innebära en genetisk förstärkning för den svenska vargstammen.

I media har rapporterats att vargparet har etablerat sig i Karlskoga kommun. Men spår av paret har funnits i flera kommuner och reviret sträcker sig över kommungränserna.

Det har tidigare funnits ett vargrevir i området. För att skilja det nya reviret från det gamla kommer reviret att kallas för Villingsbergsreviret.