Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här är orsakerna till översvämningen

Bebyggt område som ligger lägre än omgivningar och som utsätts för kraftigt regn under kort tid. Det är anledningen till översvämningarna i Hallsberg.

Det är inte första gången Hallsbergs kommun drabbats av översvämningar till följd av kraftigt regn. Senaste stora översvämningen var i Östansjö 2010 då det kom över 100 mm regn på kort tid. 2002 orsakade 50 mm under en natt källaröversvämningar i Hallsberg och i början av 1960-talet svämmade kallare, vägar, skolor och industrier över när det kom cirka 80 mm regn under en enda natt.

– När områden som ligger lägre än sin omgivning drabbas av kraftiga regnskurar under kort tid, riskerar de att drabbas av översvämningar, förklarar Jonatan Kvernby, prognosmeterolog på SMHI.

Helgens lågtryck med långvarigt och kraftigt regn fyllde ordentligt på i Hallsberg.

– Om området dessutom är bebyggt blir det värre. Vattnet kan helt enkelt inte rinna av på samma vis som en åkermark, säger Jonatan Kvernby.

Runt 2006 tillsatte Hallsbergs kommun en utredning som skulle bedöma översvämningsriskerna, framför allt runt Rörsättersbäcken. Riktlinjer sattes upp i 2011 års översiktsplan om var det var olämpligt att placera ny bebyggelse.