Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här är SM-banorna: ”Ser riktigt tufft ut”

 
SM-veckan 2015
Visa alla artiklar

51 höjdmeter att plocka– på 1 750 meters åkning.Där har ni siffrorna på den råhårda SM-sprintbanan i Ånnaboda där Sverigeeliten ska göra upp om VM-platser.

När OS avgjordes i Sotji i våras klagades det över de grymt tuffa sprintbanorna – som gynnade distansåkare före sprintspecialister.

När banorna till längdskid-SM i Ånnaboda, som avgörs 28 januari–1 februari, släppts på tisdagen stod det klart att de är i princip lika hårda.

Herrarnas sprintbana på 1 750 meter innehåller tre rejäla uppförsbackar och totalt 51 höjdmeter – att jämföra med OS-banans 62 höjdmeter på 1 800 meters skidåkning. Ja, på damsidan är SM-banan till och med snäppet grymmare än den i OS: I Ånnabodas 34 höjdmeter trumfar Sotjis 31.

– Vi har fått uttryckliga krav från Svenska skidförbundet att de vill ha utslagsgivande banor, och det kommer de att få. Det som varit problem är att få till en sprintbana där det inte går att staka sig runt utan fästvalla, vilket också varit ett krav, sa tävlingsledaren Robert Erixon till NA i augusti.

Bakgrunden till det är att SM fungerar som avgörande uttagningstävling inför VM i Falun mindre än tre veckor senare.

Och visst har arrangörerna lyckats med att få till utslagsgivande och VM-lika banor, om man får tro Karlslundsåkaren Tobias Karlsson, 29.

– Som långloppsspecialist stakar jag de flesta lopp, men jag tror att jag kommer ha svårt att staka den där banan. Någon enstaka kommer säkert att gå ovallat, men jag tror inte det blir många, säger han.

Örebro skidstadion, som arenan i Ånnaboda numera heter, har rustats för sammanlagt 29 miljoner inför SM, och erbjuder tuffa banor även i de övriga disciplinerna. Bland annat med nya, branta slingor på Mattsasidan.

– Det ser riktigt tufft ut. Det är rejäla stigningar, framför allt i stafetten och distansloppet. Förra veckan var jag där och sprang med stavar, och banorna är riktigt fina, säger Tobias Karlsson.

För Karlsson är huvudmålet just stafetten där Karlslund kan ställa upp med ett spännande lag med honom, Patrik Karlsson och Linus Larsson.

Där väntar en varvbana på 3,3 kilometer som ska tas tre gånger. Varvet innehåller totalt 120 höjdmeter, varav 80 höjdmeter är koncentrerade till ett mustigt motlut på 700 meter.

– Egentligen borde de tuffa banorna på stafetten inte passa stakåkare som mig så bra, men både Linus och Patrik är väldigt starka i diagonalen. Och så har vi Sebastian Torstensson som är en riktigt vass åkare om han kommer i form, då kan det bli hårt om de tre platserna i laget, säger Karlsson.

Distansloppet i Ånnaboda kommer bjuda på 549 höjdmeter över 15 kilometer för herrarna, medan skiathlonbanans 30 kilometer ger 960 höjdmeter.

Men för att det över huvud taget ska bli några tävlingar på de nydragna bansträckningarna krä vs kyla så att snötillverkningen kan komma igång.

Annars flyttas hela kalaset till Torsby.

– Snö vore bästa julklappen, säger Karlsson.

Här är alla SM-banorna

Länkar till alla SM-banorna (externa länkar till längdskid-SM:s hemsida):

Skiathlon.

Stafett damer.

Distanslopp.

Stafett herrar. Sprint.