Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här är Svampens ersättare: ”Det blir ett spännande landmärke”

Efter nästan 60 år i Örebroarnas tjänst har det höga landmärket fått en ersättare. Om ett par år ska Svampen på norr ersättas av "Lyra, skulptur i Skogsmark" i en skogsdunge i Adolfsberg.

Det var vid en välbesökt presskonferens i Svampens restaurang som arkitekten Lars Anfinsets förslag presenterades. Eftersom den nya vattenreservoaren ska ligga i korsningen av Glomman och Södra vägen i Adolfsberg, hamnar den på en naturlig höjd och behöver därför inte bli lika hög som Svampen. Men Lyran är ändå en mycket stor byggnad i cortenstål, som en lätt vidgande cyliner där ytterskiktet går från att vara en sluten vägg till ett sprött nätverk ju högre upp mot himlen den sträcker sig.

Med ljussättning inuti kan den också bli som en lykta, som kan skymtas från delar av Örebro.

- Jag tror att det kan bli en identitetsskapande byggnad för området och för de som bor runt omkring och i hela Örebro, sade arkitekten Lars Anfinset, vis presskonferensen.

Som vattenreservoar har Lyran både skydds och säkerhetskrav, som ställer särskilda krav på byggnaden. Trots det ska den passa in i såväl skogsområdet där den placeras som i resten av stadsdelen som ständigt växer.

- Vi hoppas att bland annat betongfundamentet ska kunna användas för både skateboard och pulkaåkning, säger han.

Svampen byggdes 1958. Nu räcker inte reservoarens kapacitet till längre. För att säkra Örebros vatenförsörjning ska ett nytt vattentorn byggas på en höjd vid korsningen Glomman/Södra vägen i Adolfsberg.

– Vi räknar med att det nya vattentornet ska förse örebroarna med vatten ända till 2050 trots att Örebro växer så det knakar, säger Charlotte Edberger Jangdin, C, ordförande i tekniska nämnden.

Planerna är att bygget ska starta 2017 och att vattenreservoaren ska tas i bruk våren 2019.

– Det är kul att en vattenreservoar i Örebro har engagerat arkitekter från så många olika länder. Vi har fått tävlingsbidrag från bland annat Spanien, Österrike och Thailand, säger Peder Hallkvist, stadsarkitekt Örebro kommun.

SE OCKSÅ: Så byggdes Svampen och Örebros andra stora landmärke