Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här är villafärgerna du ska undvika

Ska du måla om huset i sommar? Då är risken stor att du snart behöver göra det igen. I Folksams nya stora färgtest håller 41 av 45 färger inte måttet.

Att måla om huset är både tidskrävande och dyrt. Därför vill nog inte många se väggarna vara på väg att förstöras av mögel efter bara något år.

Folksam har under de två gångna åren genomfört sitt femte stora test av utomhusfärger.

Man har kontrollerat hur bra de 45 vanligaste färgerna på den svenska marknaden är.

Resultatet är nedslående: Bara fyra färger får godkänt betyg.

- Det är ett sådant underbetyg till branschen. Det som är så sorgligt är att det här är det femte testet och det ser ändå så illa ut. Det är det sämsta resultatet någonsin, säger Karin Stenmar, miljö- och hållbarhetschef på Folksam.

Färgerna som har underkänts har antingen innehållit farliga ämnen, som kan vara cancerframkallande och reproduktionspåverkande, eller haft så dålig funktion att mögel börjat växa på väggarna efter kort tid. I flera fall både och.

- Man ser på rätt kort tid påväxten som ju påverkar ett helt hus. Det är mögel, alger och annat som också kan skada träet. Det är ju jättedyrt att måla om och verkligen inte meningen att man ska behöva måla om vartannat år, säger Karin Stenmar.

- Det som är så upprörande är att det finns kunskap att tillgå om hur man tar fram kvalitets- och miljögodkända recept på färg och ändå görs det inte. Okej om det inte hade funnits någon kunskap, men nu finns det kunskap.

Redan för ett år sedan, halvvägs igenom testet, visade sig tre av färgerna vara så dåliga att Folksam gick ut med en varning. Samtliga var lågprisfärger, men priset verkar faktiskt inte spela någon roll för kvaliteten.

- En viktig aspekt är att man inte måste köpa en jättedyr färg för att det ska bli bra. Det finns färg i alla prisklasser som faktiskt klarar testet, säger Karin Stenmar.

Daniel Alsén/TT

Bästa och sämsta färgerna

Bra val:

Beckers Akrylatfärg Max, Beckers Perfekt Akrylatfärg, Falu Vapen Fasadfärg, Alcro Bestå Täckfärg.

Tveksamt val:

Falu Rödfärg Falu Rödfärg, Flügger 100 Aqua, Flügger 98 Aqua, Gjöco Herregård Maximal, Hornbach/Schulz Uteakrylat, Nordsjö Tinova V+Lasur, Engwall Claesson Linoljefärg, Caparol Intact Akrylatfärg, Cuprinol Täckfärg, Jotun/Butinox Futura Täckfärg, Nordsjö Tinova One, Nordsjö Tinova V Premium, Cuprinol Täcklasyr, Jotun Ultimate Täckfärg, Gjöco Herregård Exclusive.

Rekommenderas ej:

Cuprinol Fasadlasyr, Beckers Perfekt Oljefärg, Rusta Premium Fasadfärg, Teknos Woodex Aqua Solid, Alcro Modern Oljefärg, Beckers Perfekt Täcklasyr, Teknos Tranemo Rödfärg, Alcro Fasad Täcklasyr, Beckers Tradition Rödfärg, Beckers Fasadfärg Easy, Rusta Oljefärg V, Kulturhantverkarna Linoljefärg Fasad, Caparol Carat Oljefärg, Engwall Claesson Fasadmatt, Ottosson Färgmakeri Linoljefärg, Flügger 95 Aqua trälasyr, Teknos Nordica Eko, K-rauta/Cello Wintex, Jotun Ultimate Helmatt, Sigma Sigmalife Daek Extreme, Cuprinol Fasadfärg Plus, Nordsjö Tinova VX+, ÖoB/FärgLab Husfärg, Bauhaus/Swingcolor Oljefärg V, ÖoB/FärgLab Oljefärg, Jula/Färgstaven Träfasad/oljefärg, Färgen utgått Uteakrylat.

Källa: Folksams färgtest/5