Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här arbetar hjärnorna bakom hyllade slottsshowen i centrala Örebro: ”Det är som ett trolleritrick”

Artikel 3 av 6
Magiska maskinen 2019
Visa alla artiklar

På lördag är det, för tredje året i rad, premiärvisning av projektionsshowen Den magiska maskinen vid Slottet som Örebrokompaniet står bakom. I en container på Storbron arbetar man in i de sista för att färdigställa allt.
– Det handlar om att skapa en illusion, säger Eric Holmberg som arbetar med tekniken.

Den som passerat Storbron under de senaste dagarna har säkert lagt märke till den stora containern på trottoaren. I Det magiska maskinrummet som den döpts till, pågår arbetet in i det sista med att färdigställa allt inför lördagens projektionsshow Den magiska maskinen som visas på Slottets fasad klockan 17.00.

Men om du tror att det bara handlar om att klippa ihop en film och trycka på "spela" – då har du helt fel.

– Grunden i hela arbetet är att vi behöver en tredimensionell modell av Slottet. Och ritningarna av Slottet när det byggdes är spårlöst borta, så vi tog hit ett företag med en laserscanner som fixade en modell till oss, säger Eric Holmberg från Bild Studios, som arbetar med de tekniska delarna kring produktionen.

– Det blir som en canvas som man kan rita på och till exempel få mössen att hoppa ut ur fönstren som besökarna fått se tidigare år. Det är det som kallas för projektionsmappning – att man gör roliga saker på en tredimensionell yta istället för att visa en platt bild på en platt yta.

Arbetet bryts ner i minsta lilla detalj och inget lämnas åt slumpen. Dock finns det en hel del yttre faktorer som kan påverka upplevelsen för besökarna. Producenten Richard Kennett berättar om en situation som inträffade förra året, där något man inte var förberedda på inträffade.

– Vi hade inte räknat med antennerna från bussarna som kör över bron, så de syntes i nederkant. Inför i år har vi ringt bussbolaget och frågat exakt hur höga bussarna är. Nu har vi höjt byggnadsställningen med 60 centimeter så att inte det händer igen.

Eric Holmberg fyller i:

– Det handlar om att skapa en illusion. Det är som ett gammaldags trolleritrick, om vi gör allting bra kan folk tro att Slottet faller sönder. Är vi dåliga i tekniken blir det som ett dåligt trick, och då är vi inte lika magiska längre.

Från lördag kommer showen sättas upp två gånger per dag – klockan 17.00 och 19.00 – fram till nyårsafton. Visningen pågår i tio minuter. Men vad den kommer handla om – det förblir en överraskning. Däremot kan de berätta att de tagit till vara på örebroarnas önskemål och byggt berättelsen ännu mer kring julen.

– Det här med att tomtens verkstad finns på nordpolen, det stämmer inte. Tomtens verkstad finns på Örebro slott och det kommer ni få se, säger Richard Kennett.