Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här blir man vänner för livet

Vilket djur säger ”brum, brum”?
– En bil, är första omedelbara utropet.
Stadsliv är på turné och når öppna förskolan i Latorp.

Vi möts av ett myller av stora och små människor högt och lågt. Några står upp, några går med viss möda för att sedan ramla omkull. En glad filur kryper under ett bord, en annan munter liten befinner sig av en outgrundlig anledning under en stol. Där upptäcker han sin verklighet.

Någon meter från den unge livsupptäckaren sitter en man, fylld med värme och tålamod, och matar sin kära dotter som storögt betraktar omvärlden.

Ett glas går i kras. Dryck spills och kläder blir kladdiga. Några unga själar blir ledsna och vi får lyssna till gnället i kapellet.

Jo, det är kapellet, Elim, som Nikolas Demetriádes kallar det lilla huset på Garphyttevägen 1 i Latorp. En levande mötesplats. Tanken är enkel, kapellet ska möjliggöra vänskaprelationer mellan föräldrar och mellan barn.

– Kalla mig bypastor, säger Nikolas och tillägger att Elim är till ”för alla”, just denna förmiddag för barn upp fem år och deras föräldrar.

Här har öppen föskola, i olika former, funnits i elva år. En vanlig fredag kan cirka 35 personer komma på besök.

Alla föräldrar tycks acceptera den tillvaro de lever i. När man har små barn får man vara beredd på att sällan eller aldrig kunna fullfölja ett helt samtal. Man måste hela tiden vara beredd att göra något annat än det planerade.

Ett exempel på detta är föräldrar som ena minuten talar om vad som händer i stora vid världen, Haiti, Chile, till exempel, och i nästa minut torkar snor och tänker på att det lilla barnet ännu låter rossligt trots att febern har gått ned.

Robert Eriksson, pappaledig, utstrålar harmoni när han matar 14 månader gamla dottern Tilde.

– Numera finns många barn i Latorp och det är mycket trevligt att vi kan träffas här. Det är bra för barnen att kunna busa ihop och det är bra för föräldrarna som får social stimulans. Glädjande är att många pappor brukar komma hit, säger Robert som är barnledig i tre månader.

I sitt vanliga jobb reser Robert mycket och barnledigheten är en kontrast till yrkeslivet.

– Jag har fått blodad tand. Om det nu blir så att Tilde i framtiden får ett syskon vill jag gärna vara hemma i ett halvår, avslöjar Robert.

Lina Pettersson är på öppna förskolan i Latorp tillsammans med Hannes, fem år, och Hilding elva månader.

– Vi flyttade hit till Latorp för fem år sedan och då gick jag hit. Det var bra för det är på öppna förskolan jag har fått mitt kontaktnät. Här har jag lärt känna andra föräldrar och det är mycket värdefullt, berättar Lina.

Hon är mammaledig fram till påsktid. Därefter tar hennes sambo Mattias över. Då är det hans tur att gå på öppna förskolan med Hannes och Hilding.

På öppna förskolan knyts inte enbart omedelbara kontakter. Här skapas också vänskapsband, relationer som förmodligen envar kan glädjas åt i åratal. Föräldrarna kommer att känna varandra och alla barn när småbarnstiden passerats, när tonåren dundrar fram som åskskurar och när livet inte alltid går som på räls.