Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Har du hört talas om Khamsin?

Artikel 74 av 300
Väderskolan
Visa alla artiklar

Det typiska medelhavsklimatet präglas av långa varma soliga somrar, men på vintern är det ofta perioder med intensivt regn.

Annons

Det är vid övergången från sen vinter till vår som det mest dramatiska vädret kan uppstå. Khamsin är en het, torr och väldigt otrevlig sydlig vind som blåser ut från Libyen och Egypten och in i östra Medelhavet. Bland de boende i de berörda områdena är den inte särskilt omtyckt då den förstör grödorna.

Lågtryck som rör sig österut längs södra delen av Medelhavet, eller längs Nordafrikas kust, under perioden februari till juni kan ge upphov till khamsin vinden. Framför lågtrycken blåser sydliga eller sydostliga vindar ut från Sahara öknen. Temperaturen i området kan vara mer 40 grader samtidigt som luftfuktigheten är väldigt låg. Så när vinden blåser över Libyen, Egypten och ibland så långt österut som Saudarabien, torkar den ut allting i sin väg. Dessutom bär den med sig stora mänder sand och stoft så det ser ut som solen får en djup orange färg.

Namnet Khamsin kommer från det arabiska ordet för 50, vilket är ungefär det antal dagar per år som den här lokala vinden blåser. Det finns även så kallade khamsin lågtryck, vilka bildas i Algeriet och rör sig österut. De är små, vanligtvis utan nederbörd, men för med sig höga och medelhöga moln samt stoftfylld luft.

Annons