Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här finns Örebros bredaste köttsortiment – köttmästaren Marcus ger sina bästa kött- och grilltips!

Att ICA Parken, ICA City och ICA Eko i Örebro har välfyllda och högkvalitativa köttdiskar har förmodligen inte många örebroare missat.
Att de styckar, paketerar och maler kött själva är en uppskattad aspekt hos kunderna. Det stora köttsortimentet och att de erbjuder lokalproducerat och kravmärkt kött är en annan - inte minst nu när grillsäsongen börjat.
– Vi märker tydligt att örebroarnas grillsäsong startat. För oss är det ett vårtecken som gott som något, menar köttmästaren Marcus.

Våren är här och sommaren knackar snart på dörren. Det innebär samtidigt att grillsäsongen börjat för många örebroare, vilket är något man tydligt märkt av på ICA Parken, ICA City och ICA Eko i Örebro.

– Bara på någon vecka blev det stor skillnad. Plötsligt slutar kunderna vilja ha stekar och istället efterfrågar man enklare mat att grilla. Vi ökar i synnerhet vår försäljning av fläskkött, allt från fläskkarré och fläskkotletter till fläskfilé. Men även säsongen för ryggbiff, entrecote och flankstek börjar nu, förklarar köttmästaren Marcus på ICA Parkens köttavdelning.

Att grillsäsongen fått en kickstart kan också ha att göra med den uppkomna situationen gällande social distansering och att folk i större grad vill träffas och äta utomhus.

– Att grilla passar ju väldigt bra just nu, med tanke på att man kan vara utomhus och umgås runt grillen. I alla fall om vädret tillåter, menar Marcus.

Följ ICA Parken, ICA City, ICA Eko, ica24.se på Facebook - så missar du inga nyheter och erbjudanden

På ICA Parken, ICA City och ICA Eko, och i synnerhet på deras köttavdelningar, läggs extra jobb och stolthet i att de är ensamma i Örebro om att stycka och paketera köttet själva, för att erhålla bästa kvalitet.

– Många andra erbjuder bara färdigpackat kött, medan vi styckar och paketerar själva. I och med det kan vi hjälpa till med kunders speciella önskemål, till exempel vikt och storlek, berättar Marcus och fortsätter.

Sedan ska man komma ihåg att vi, i och med att vi styckar och packar allt själva, går igenom allt kött och ser till att det inte finns några fel eller tokigheter i det kött som kommer ut till disk för försäljning.

Förutom styckning och paketering framhåller Marcus också att de även butiksmal alla färser själva och att ICA-butikerna i fråga generellt har Örebros bredaste köttsortiment. Det lokalproducerade och kravmärkta köttet från Göksholm är något som många kunder efterfrågar. Populärt är även det lokalproducerade köttet från Närkekött, samt det svenska kvalitetsköttet från Scan.

– Vi är stolta över vårt lokalproducerade och högkvalitativa kött. En delikatess är också vårt hängmörade premiumkött från Scan som hängs i runt två veckor i speciella mörningsskåp.

Här finns ICA City, ICA Eko och ICA Parkens gemensamma hemsida ica24.se

Efterfrågan av lokalproducerat kött kommer öka i framtiden, spår Marcus.

– Det ligger verkligen i tiden. Kunderna vill köpa mer lokalproducerat och numera är kunderna också villiga att betala lite extra för det.

I och med att grillsäsongen nu börjat har köttavdelningarna fullt upp på dagarna. Det har även Margareta, som sedan ett par år tillbaka arbetar med cateringverksamheten.

– Många som ska ha grillfest, eller en enkel middag med vänner, köper köttet i våra köttdiskar och sedan kommer de till mig och beställer potatissallad och andra tillbehör. Så de i lugn och ro kan grilla i trädgården tillsammans med gästerna. Många vill också nyttja tiden på bästa sätt, inte minst när det är sommar, och hämtar hellre maten hos oss än att gå och handla själva. Våra olika bufféfat är populära, menar Margareta.

Om du vill lägga en beställning hos köttavdelningen eller cateringen - besök ICA Parken, ICA City och ICA Eko eller klicka in här för att komma till hemsidan.

Köttmästaren Marcus vill självklart ge några matnyttiga råd inför våren grillningar - och han trycker lite extra på ett misstag som många gör.

– Generellt kryddar många för lite, i mitt tycke ska man ha rikligt med salt och peppar på det som grillas. Det krävs ofta det för att smaken ska bli den rätta. Har köttet exempelvis legat i marinad ska man alltid salta efter man grillat och innan man serverar, säger Marcus och fortsätter.

Många lägger på köttet för tidigt på kolgrillen, då det inte är tillräckligt varmt.

Vad lägger du helst själv på grillen?

– Jag gillar fläskkarré, eftersom fettet gör sig riktigt bra på grillen. Sedan är jag extra förtjust i flankstek. Den blir otroligt god och saftig om man låter den suga åt sig smakerna från en god marinad.

Köttmästaren Marcus bästa grilltips för en god flankstek:

1. Marinaden: Hela flanksteken ska helst få ligga i marinaden i ett dygn, så det verkligen hinner suga åt sig av smakerna. Marcus favoritmarinad består av: en halv deciliter balsamvinäger, en halv deciliter olivolja, en halv deciliter japansk soja och två vitlöksklyftor.

2. På kolgrillen: Gör en rak och fin kolbädd. Lägg på flanksteken direkt på kolbädden - används alltså inte gallret. Grilla flanksteken direkt på kolbädden en och en halv minut på varje sida och putsa sedan av kolet som följer med på flanksteken. Därefter lägger du den i grillfolie och låter den ligga på eftergång i 15 minuter.

3. Att skära köttet: Det är viktigt att skära av fibrerna, inte med fibrerna. Helst ska man också skråskära, alltså vinkla kniven lite, för bästa resultat.

4. Salta: Glöm inte att lägga lite flingsalt på flanksteken, eftersom marinaden inte har någon sälta.

5. Servera: Flanksteken är klar! Vilka tillbehör, såsom sås, potatis och grönsaker, är upp till var och en.

Fakta - så beställer du:

● Så beställer du i butik: Det går självklart att beställa direkt i butik hos ICA Parken, ICA City och ICA Eko. Där finns det också foldrar med utbudet att titta i.

● För telefonbeställning eller frågor: Ring via telefonnumret 019-58 53 30, eller gå in på butikernas gemensamma sajt ica24.se eller i butikernas app ica24, som går att ladda ned.

● Så får eller hämtar du maten: Maten, som tillagas i butikernas egna kök, går antingen att hämta i butikerna eller beställas för hemkörning. Givetvis får du poäng på ditt ICA-kort även vid cateringbeställning.

Ovan artikel är framtagen av Brand Studio Mittmedia och ICA Parken, ICA City och ICA Eko i Örebro och är ej en artikel av nyhetsredaktionen.