Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här finns världens  snabbaste tidvattenström

 
Väderskolan
Visa alla artiklar

Tidvatten benäms det fenomen som ger variationer i havsytans nivå med perioder på ca ett halvt dygn i norra Europa.

Månens och till en del solens gravitation ger flodberg på båda sidor om klotet. Flodberget rör sig ut över havets yta eftersom jorden roterar. Om haven på jorden var lika djupa överallt skulle månens dragningskraft alltid höja tidvattnet med 54 cm. Vid Kinas ostkust finns ett ställe där det inkommande vattnet leds genom en trattformad vik mot floden Qiantang. En stor halvö hejdar vattnet som kommer galopperande som en häst och floden stiger dramatiskt till 9 m.

Saltströmmen nära Bodö har världens snabbaste tidvattenström på 40 km i timmen. Gravitationsaccelerationen och centrifugalkraften är i aktion och man kan jämföra med en släggkastare som roterar i ringen strax innan han släpper släggan. Släggan drar i armarna medan baken putar ut. Då jorden roterar kring sin axel kommer en speciell ort att ca två gånger per dygn ha lågvatten och två gånger högvatten. När sol och måne samverkar, dvs drar åt samma håll som inträffar två gånger per månad blir det tidvattensalstrande kraften 3 ggr större än när de motverkar varandra och då kallas det springflod resp nipflod. Dessa ger högre tidvatten och starkare strömmar under springtiden. Vid Kanadas ostkust ger det 17 meters skillnad.