Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Har inte Örebro växt färdigt snart?

Örebro växer och växer – på längden, bredden och höjden. Bebyggelsen breder ut sig i alla riktningar, kryper allt närmare det fina naturreservatet Oset, i väster huggs skog ner för att ge plats åt stora lagerbyggnader och i söder planerar man att med att hugga bort delar av den gamla, fina skogen utmed Glomman för att bygga hus och binda ihop Adolfsberg med Brickebacken.

När jag kom till Örebro för ganska många decennier sedan hade jag bott och arbetat både i storstad och småstad, städer med både för och nackdelar. I Örebro kunde man omedelbart känna att man kommit till en lagom stor stad med alla dess fördelar: inga stora avstånd, ingen trängsel, grönområden insprängda mellan bostadsområdena, fungerade trafik, affärer av alla slag lätt tillgängliga, konserthus, museum och bibliotek i centrum och närhet till fin natur i stadens omgivningar.

Drivkraften som styr våra makthavande politiker heter naturligtvis skattepengar. Ju mer boende och ju mer företag desto mer skattepengar flyter in och fyller stadens pengapåse. Skattepengar som gör det möjligt att låta staden växa ännu mer, bli högre och trängre och ge ännu mer skattepeng.

Allt levande i vår natur, vare sig det gäller en kantarell, en älg eller en gran, växer till en förutbestämd storlek. Att fortsätta växa är inte rationellt – det ger bara nackdelar. Varför kan detta inte också få gälla för städer? Passeras en viss gräns ökar problemen med allt större styrka – större trängsel, trassligare kommunikationer, problem med skolor, ökat utanförskap. ökad kriminalitet.

Varför inte sätta en gräns, en gräns för stadens utbyggnad – hit men inte längre! Den pandemi som vi kämpat med sista året har tvingat många att arbeta hemma digitalt under större delen av arbetsveckan. Nu har man funnit att detta arbetssätt kan medföra flera fördelar för både för arbetsgivare och anställda och kan tänkas få vara kvar även sedan pandemin är övervunnen. Många med möjlighet till digitalt hemmajobb har nu sett möjligheten att bosätta sig utanför tätorten i en lugnare miljö och samtidigt vid behov kunna ta sig till arbetsplatsen i tätorten. Och många kontorslokaler blir kanske överflödiga och kan göras om till bostäder.

En annan effekt av pandemin är att allt fler har sökt sig ut i naturen och fått uppleva allt gott som skogen gör för kropp och själ.

Låt naturområdena i stadens(tätortens) närmaste omgivningar vara kvar, de behövs för stressade stadsbor. Planera nya, småskaliga bostadsområden på lite distans från tätorten för de många som längtar efter en lugnare tillvaro men ändå kan och vill ha tillgång till vad en stad kan erbjuda inom räckhåll.

Björn Nordzell

Örebro

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel