Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här kan ensammafinnas för varandra

På var sitt håll hade Katarina Karlsson och Ulrike Lussi gått omkring och längtat efter precis samma sak: En samlingspunkt för ensamma föräldrar. En chans att träffa andra i samma situation, dela tankar och idéer, hitta nya vänner.

Annons

Nog hade de skymtat varandra lite då och då. Som boende på Norr i Örebro, som ensamstående mammor åt var sin dotter, och som besökare på familjecentralens öppna förskola. Men mer än så hade det inte blivit. Förrän förra året, då deras vägar korsades.

– Det var kuratorn på familjecentralen som förmedlade kontakten mellan oss. Hon hade hört våra funderingar, och förstod att vi borde träffas.

Drog i gång nätverk

Ulrike och Katarina bestämde sig snabbt för att dra i gång nätverket ”Ensamma föräldrar”, och efter en hel del ideellt arbete är numera verksamheten i gång.

Brickebackens familjecentral lånar ut sina lokaler, och varjetisdag klockan 15–18 finns Katarina och Ulrike på plats för att hälsa ensamma föräldrar och deras barn välkomna till en stunds lek, prat och fika. Men det går trögt, och trots att många visat intresse för tisdagsträffarna är det oftast bara ett fåtal som dyker upp.

– Trots de fantastiskt fina lokalerna är vi rätt säkra på att vi skulle få fler besökare om vi låg mer centralt i stan. Vi har lagt ner mycket tid på att leta efter ett annat ställe, men det är inte helt enkelt. Dels har vi ju inga hyrespengar att erbjuda, och dessutom måste vi ha en del krav på lokalen. Det funkar ju inte att låta ungarna leka i ett kontorslandskap.

De tänker inte ge upp, vet att behovet finns.

Starka i sig själva

– Många ensamma föräldrar är så starka i sig själva, man är van att klara sig på egen hand. Men ensam är inte alltid stark, och ibland behöver man lite stöd.

Ulrike och Katarina betonar att deras nätverk riktar sig till alla som känner sig ensamma i sitt föräldraskap, att man inte behöver vara ensamstående för att vara ensam med barn.

– Man kanske har en partner som jobbar på annan ort i veckorna, eller vad som helst. Alla som vill är välkomna, och självklart vänder vi oss till både mammor och pappor. Om man önskar är det helt okej att vara anonym, och vi ställer inga krav på något sätt.

Så här i början kan ”Ensamma föräldrar” erbjuda en stunds gemenskap. Lite fika och en pratstund med likasinnade medan barnen leker. På sikt finns också en förhoppning om att genom bidrag kunna erbjuda aktiviteter till rabatterat pris.

Pysseldagar

– Det kan vara allt från pysseldagar till badutflykter. Som ensam förälder kan en dag på stranden kännas långt bort. Dels på grund av en dålig ekonomi, men också för det rent praktiska. Att man saknar bil till exempel, eller för att det känns riskfyllt att vara ensam vuxen vid vattnet.

Ambitionen är också att få ihop någon slags frivillig grupp, där föräldrar ska kunna hjälpa varandra med barnpassning.

– Om man behöver storhandla, gå till doktorn eller annat. Tanken är dessutom att kunna få i gång någon form av träning tillsammans.

Utöver detta finns hos Katarina och Ulrike en avsikt att ”Ensamma föräldrar” ska kunna peka på brister i samhället.

– Det kan vara små saker som att det i en del av Örebros stadsbussar saknas kortläsare där bak. När man väl fått barnvagnen på plats måste man lämna den för att gå fram till chauffören och dra sitt kort. Större problem kan till exempel gälla myndigheters regler, som oftast är utformade för kärnfamiljer.

Vi kommer in på en helt annan fördel än de rent praktiska. Möjligheten att skaffa nya vänner.

– Tänk alla tråkiga lördagar, då man som ensamstående kan ha svårt att hitta på något att göra. De man annars umgås med under veckan är upptagna med parmiddagar, eftersom deras gubbe också ska ha någon att umgås med.

Julen ensam

Ulrike lägger till julen som ett tillfälle då timmarna känns extra långsamma.

– Hemma hos mig går alla förberedelser snabbt. Jag menar, det där med julmat känns inte jätteviktigt när det bara är jag och en fyraåring som ska äta.

Katarina och Ulrike har många idéer med sitt nystartade nätverk, men de känner sig absolut inte låsta vid några av dem.

– Målet är att verksamheten ska bli rätt självgående genom att vi blir många. Sen blir det vad alla gör det till.

Att det gått trögt så här i starten är inget som avskräcker initiativtagarna.

– Å nej, med lite envishet ska vi få det här att fungera.

Fotnot: Om man vill nå Katarina och Ulrike med frågor och idéer gör man det via följande mejladress:[email protected]

Annons