Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här lär de sig rätt och fel i trafiken

Artikel 53 av 101
Vi bryr oss
Visa alla artiklar

Klockan är någon minut i tio när ett 25-tal asylsökande stormar in i Englagårds matsal för en kurs i trafikkunskap.

Annons
Varning för älg. Sedan två veckor tillbaka håller Ihab Shaqura kurser i trafik- och samhällskunskap på Englagård. Han och Shahla Ojagh (i bakgrunden) är anställda vid Studieförbundet Vuxenskolan som har utbildningar även i svenska med de asylsökande. Foto: Göran Kempe

Västra Å. Stämningen är på topp när Ihab Shaqura slår på datorn och en massa svenska trafikmärken dyker upp på storbildsskärmen.

När de kommer fram till varningsskylten för älg möts Ihabs försök att med kroppsspråk förklara vad en älg är med skratt och leenden.

Ihab leder trafikkursen på arabiska och Shahla Ojagh översätter till persiska. Dessutom simultantolkas kursen på ryska och engelska.

Deltagarna i kursen kommer från Syrien, Palestina, Ukraina, Afghanistan, Eritrea, Pakistan och Iran. Samtliga har haft körkort i sina respektive hemländer.

Ihab och Shahla är anställda vid Studieförbundet Vuxenskolan – där Ihab har kurser i trafik- och samhällskunskap och Shahla i svenska.

– Det finns ett enormt intresse för att lära sig allt om hur saker och ting fungerar i Sverige, förklarar Shahla.

Trafikkursen har kommit till på eget initiativ från de asylsökande på Englagård, då de vill vara förberedda för att få ett svenskt körkort om de får uppehållstillstånd.

– Kursen är jättebra och jag vill kunna köra bil om jag får stanna här, säger Muhammed Nadda som arbetade som advokat hemma i Syrien.

Annons