Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här ligger Ingenting

Skrattade du gott åt vägskylten ”Ingenting” som vi skrev om i går? Men Ingenting var faktiskt någonting. För 100 år sedan var detta örebroarnas festplats.

Fastigheten Ingenting på södra stadens sjättedelsjord ägdes i början av 1900-talet av handelsträdgårdsmästare Erik Ferdinand Sandberg. Det röda boningshuset finns kvar än i dag, bredvid den nya genomfartsleden som invigdes igår. På Ingentings ägor blev det så småningom – hör och häpna – en festplats.

Hur sa folk på den tiden när de skulle ut och roa sig? ”Kom vi drar till Ingenting och har lite kul”. Man kan bara spekulera.

Varför det hetat Ingenting vet ingen.

– Jag kan bara säga att det har alltid hetat Ingen-ting, säger Henrik Nordkvist på närbelägna Karlsdals gård, som har häststallar bredvid ägan Ingenting.

Skylten Ingenting är missvisande, påpekar Henrik:

– Här ligger ju Rosängen och Miljövårdscentrum och vi har våra stall. Det finns faktiskt någonting. Men så står det Ingenting på skylten ...

Men han tycker Ingenting är ett rätt kul namn.

– Man vänjer sig vid Ingenting.

I dag är torpet Ingenting övergivet, och snåriga buskar växer hej vilt. För många år sedan användes det som sommarstuga. Spåren är knapphändiga efter epoken sommarnöje. En skylt som någon kos-tat på sig sitter kvar: ”Välkommen till Ingenting”.

Det gäller att inte förhäva sig.

Uppståndelsen efter NA:s skyltartikel var i det närmaste total. Artikeln som låg ute på na.se hade i går så mycket som 25 000 besökare. NA ordnade också en omröstning på nätet om skylten ska tas ned eller ej. Fram till klockan 16 i går hade 1 940 personer svarat. 91 procent ville ha den kvar.

Och kvar blir den, trots att kommunens kommitté för namnsättande av gator inte haft ett finger med i spelet kring skyltningen.

– Tydligen är det så att tekniska förvaltningen satt upp skylten, säger Kenth Runesson som är ordförande för kommittén.

Så ni visste – ingenting?

– Nej. Vi visste ingenting ...