Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här plockas Kronblom ner

Nu försvinner Kronblom från Behrn arena. Den kände soffliggaren platsar inte längre i laget.
– Var tid har sin sak, säger Jan Karlsson, vd för ÖSK Elifotboll AB.

På förmiddagen plockades Kronblomstatyn ner från sin plats vid Behrn arena. Om några dagar kommer han att dyka upp igen vid Parkhallen i Adolfsberg.

Anledningen är att Kronblom har tjänat ut sin roll som symbol för ÖSK och fotbollen. Så här säger klubbens vd:

– Vi tog det här beslutet för drygt ett år sedan. Kronblom har fyllt sin funktion rent historiskt. Det är ett fint konstverk men vi tycker inte i dagsläget att Kronblom symboliserar den fotboll som spelas på Behrn arena. Kronblom står för något tillbakalutat, han är symbolen för en latmask.

Vem äger statyn nu?

– Vi har skänkt den till Parkhallen och den ska stå mellan affären och Brunnsparken.

Är det inte lite vemodigt att Kronblom försvinner från Behrn arena?– Det känns bara så här: Kronblom har haft sin epok och sin tid. Nu behöver vi en ny symbol, för en ny tid.

Vad skulle det vara för symbol?– Örebroporten har ju köpt in en staty som heter Portalen och som nu står i Slottsparken. Den symboliserar mål och framtidsperspektiv. Den ska stå hyfsat nära där Kronblomstayn stod.

När kommer den på plats?– Jag vet inte exakt men förhoppningsvis ganska snart.

Kronblom flyttas inte på en gång till Parkhallen. Först måste man få loss fundamentet där statyn stod och när det är klart kan man forsla allt till Adolfsberg och om någon vecka kommer statyn att resas på en grönyta mellan affären och Brunnsparken. Under tiden får Kronblom vila i ett förråd.

Benny Frengen är ägare till Ica Parken, eller Parkhallen som affären kallas.

Är det du som äger Kronblom nu?– Ja, det kan man väl säga. Men vi är flera tillsammans, pizzerian, kyrkan, Adolfsbergs IK, som har gått samman om det här.

Varför ville ni ha statyn till Adolfsberg?– Ja, frågan har väl kommit upp och jag har ju bra kontakt med Gunnar Persson som ritade Kronblom. Han bor ju här i Adolfsberg och brukar handla här så på det sättet har vi väl knutit ihop säcken.

Men om ni inte velat ha statyn, skulle den ha slängts då?– Nej, det tror jag inte. Kronblom är ju en profil för Örebro.

Tror du det kommer kännas märkligt för folk att Kronblom flyttar?– Tja, på något vis har ju Kronblom varit en samlingspunkt när man skulle ses nere vid Vallen men jag tror han kommer fylla en funktion här uppe också. Tillsammans med kyrkan och idrottsföreningar kommer vi att ordna aktiviteter runt omkring statyn. Tanken är att Kronblom ska bli ett riktmärke för aktiviteter här i området.

Men han kan inte vara ÖSK:are längre?– Nej, vi har faktiskt pratat om att kanske ändra matchdräkten på honom. Vi får undersöka om det går att ordna.

Till gult och svart?– Ja, det kan bli det i stället. Det är ju Adolfsbergs färger.

Fakta

Seriefiguren Kronblom föddes 1927. Han skapades av serietecknaren Elov Persson.

1968 övertog Elovs son Gunnar Persson ansvaret för Kronblom. Gunnar hade då flyttat till Örebro vilket gjorde att med tiden blev Kronblom Örebros egen seriefigur. Numera tecknas Kronblom även av Gunnars son Jonas Persson.

Det är motorsågsskulptören Sören Niklasson som gjort Kronblomstatyn. Sedan 1988 har den stått på sin plats vid Behrn arena.