Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Har S inte accepterat skilsmässan mellan stat och kyrka?

Om tre månader (19/9) är det åter dags för kyrkoval och även i år ställer S upp med en egen lista. Till skillnad från flertalet av de övriga riksdagspartierna har de alltså inte accepterat skilsmässan kyrka/stat vid millennieskiftet. Det är över 20 år sedan, ändå vägrar de släppa taget!

Självklart kan en, som kyrkopolitiker, ha ett partipolitiskt engagemang (jag har det själv), men partiboken får inte bli viktigare än evangeliet. Det är ju där grunden för vårt engagemang bör ligga. Jag är övertygad om att Gud gett oss förmågan att tänka flera tankar samtidigt för att vi skall använda den.

De argument de brukar svara med är att det är viktigt att ha en god förståelse för hur demokrati fungerar samt en tydlig ideologisk grund att utgå från.

Det är förvisso sant men inget av det kräver nödvändigtvis ett partipolitiskt engagemang. Det finns mängder av ideella föreningar, med varierande utgångspunkt, som arbetar demokratiskt. Själv fick jag min demokratiska skolning i Kyrkans Unga och även POSK (Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan) har grundläggande värderingar som styr vad vi vill med kyrkans framtid. Dessa har sin utgångspunkt i Svenska kyrkans uppdrag och är helt frikopplat från partipolitiska ideologier.

Karin Forsling

POSK Örebro pastorat

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel