Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här ska skideliten gräva guld

 
SM-veckan 2015
Visa alla artiklar

Den välbekanta älgsilhuetten hälsar oss välkomna till Ånnaboda. Ett Ånnaboda där byggarbetare kämpar för att anpassa naturen efter planer och ritningar.

Bakom älgen skymtar en grushög och en grävmaskin som för tillfället övergetts. Grävmaskinsmaskinisten är upptagen på annat håll.

– Det är inte bara en elitsatsning, säger Elisabeth Magnusson från Örebro kommun, det gäller att komma ihåg att man investerar här för örebroarna, säger hon.

Tillsammans med Jan Larsson, som är kommunens projektledare, tar hon oss med ut i de snart färdigställda spåren. Vid Mattsabacken, som kanske hörs på namnet, får vi se en av områdets brantare backar och bjuds dessutom på en fantastisk vy ut över Frövibruk. I skogen skymtar en av de äldre slingorna som ter sig smal och instängd jämfört med de nya spåren som andas bredd och rymd.

– Det är så roligt för jag har ju varit med från början när det såg ut sådär, säger Jan Larsson och pekar ut i den snåriga skogen som omger de nyanlagda, breda spåren.

I dagsläget domineras Ånnaboda av lera, lera i högar, lera på marken, sliriga spår där fordon tagit sig fram, tillplattad lera som utgör vad som ska bli snöfyllda spår.

– Det största arbetet är klart, konstaterar Elisabeth Magnusson, snart är det bara snön som saknas.

Som på beställning börjar vita flingor falla från den jämngrå himlen, först lite försiktigt, sedan lite mer kraftfullt. Men de kalla, vita, flingorna smälter så snart de når marken. Det är inte vinter riktigt än.

Ytterligare en höjd erbjuder backar åt båda hållen och utsikt över Närkeslätten. En liten bit bort hörs grävmaskiner i arbete vid en sektion av spåret där det ska byggas en bro för att undvika en korsning. I ett brett dike som kantas av lera står Joakim Aho redo med en spade.

– Vi ska gräva ned högspänningsledningen i marken, säger han och berättar att han arbetat i området sedan i maj.

Jan Larsson förklarar att den ledning som i dagsläget hänger ovanför spåret måste grävas ned för att de ska kunna bygga den bro som behövs vid platsen.

Nedanför Ånnabodas populära pulkabacke ska start- och mål ligga. Här pågår även renovering och tillbyggnad av Ånnabodastugan.

– Sedan blir det en helt ny omklädningspaviljong där man även kan valla skidorna, säger Jan Larsson.

Paviljongen ligger i anslutning till Ånnabodastugan och bygget beräknas vara klart till nyår. Spåren ska vara klara till vintersäsongen, förhoppningsvis redan i början av december.

– Det blir SM-spåren som folk kommer att kunna åka på innan SM-veckan så de kommer kunna åka innan Kalla, säger Jan Larsson.