Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här skapas på de ungas egna villkor

Det är inte en fritidsgård, snarare en skaparverkstad, som ännu inte fått något namn. Inte har den hittat sin form riktigt heller. Men den är på gång, och den är öppen för idéer.

Annons
Eget Skapande. Emma Ejdbo fixar sig en ny kjol. Shuja Syed vill göra ett likadant armband som han redan har, och får hjälp av Sara Sporre. Foto: Kerstin Schönström

I samlingsrummet i bibliotekets källare sitter Emma Ejdbo och broderar.

– Det är en kjol som jag har gjort av en gammal tröja. Jag syr korsstygn, säger hon.

Hemma brukar inte Emma pyssla. Men här tycker hon det är roligt.

– Vi får använda allt som finns här, man kan måla eller snickra också. Om det inte finns det man behöver så köper de in.

Emma ser lite ensam ut vid det stora bordet mitt på golvet.

– Det är nog inte så många som vet om det här, konstaterar hon.

I ett mindre rum intill står tre tjejer och slipar på sina skateboardar. Dekoren är utsliten så de ska målas om.

Kajsa Hänninen och Wilma Holm har varit här förut och nu tog de med sig Ebba Eriksson också.

– Vi tog med brädorna förra gången, och nu har Sara skaffat färg till oss, berättar Wilma.

Sara Sporre är kultursekreterare och det är hon som ansvarar för verksamheten som är öppen på onsdags-eftermiddagar.

Bakgrunden är ett beslut från Lindesbergs politiker om att förvaltningarna ska satsa på ungdomar. Kulturförvaltningen valde att lägga fokus på tonårsflickor eftersom pojkarna oftare återfinns på fritidsgården och inom idrotten.

Med hjälp av idéer från en referensgrupp av tjejer ställdes lokalen i biblioteket i ordning och i januari började man hålla öppet. Verksamheten är än så länge lite trevande.

– Vad som händer här är helt utifrån dem själva. De ska uppleva att de själva får vara med och bestämma, säger Sara Sporre.

– Det är inte meningen att vi ska servera aktiviteter, det ska komma från dem själva. Vi vill att ungdomarna ska se att det ligger i deras eget intresse att se till att det händer saker.

Sara konstaterar att det är svårt att nå ut.

– Jag håller på och samlar telefonnummer och mejladresser, och lägger ut på Facebook. Vi får börja litet och så får det sprida sig.

Målet är i förlängningen att hitta nya unga eldsjälar. På vägen dit erbjuds ungdomarna att vara kreativa både genom praktiskt skapande och genom att få stöd om de vill fixa något event.

Sara har också tänkt att ungdomarna ska kunna vara med och påverka utemiljön i Lindesberg genom Art kod, ett projekt som handlar om demokratisk utformning av det offentliga rummet.

Kulturförvaltningen har avsatt 300 000 kronor till ungdomssatsningen i år, och tanken är att anställa någon ung person för att hålla i det hela. Försöken som gjorts på den fronten har dock inte kunnat ros i land.

Annons