Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här spurtar Fahlin i Holland

Hon slog både Emma Johansson och trefaldiga världsmästaren Marianne Vos. Ett formbesked som tar örebrocyklisten närmare OS.

- Emma är redan klar för OS, och är några snäpp före. Hon är alltid med i toppen, alltid stark året runt. Men det är klart att jag hoppas kunna visa att jag också ska vara med i RIo. Det här var ett bra steg på vägen, säger Emilia Fahlin, efter att ha gjort sitt bästa resultat i toppkonkurrens på fyra år.

Hon var med, som den enda från sitt proffslag Alé Cipollini, i en utbrytning efter 65 kilometer av 140 i ett endagslopp i Holland. Och slutade på en femte plats, på samma tid som vinnande kanadensiskan Leah Kirchmann.

- Det är inte så ofta jag får vara med och kslåss om platserna längst fram. Vi har en tjej i laget som är riktigt vass på klugspurter, så oftast är min roll att bädda för henne. Nu var jag med i en tidig utbrytning med flera av de bästa från de andra lagen, och fick ta chansen att köra för mig själv.

De var 13 som gick iväg, och Emilia tog sin del av jobbet för att hålla klungan på avstånd. I slutänden kom hon lite fel när det var dags för spurt.

- Mitt eget fel, jag är lite ovan vid situationen. Jag kom lite för långt bak och var tvungen backa ur lite för att hitta plats att spurta. Då var de längst fram redan i väg. Men jag tog in en hel del sista hundra, och var väldigt nära fjärdeplatsen. Misstag får man lära sig av, och totalt sett var det en positiv tävling. Samtidigt som jag alltid vill vinna när chansen finns. Jag hade bra ben, och ett mål i år är att ta en seger.

OS i Rio i sommar är ett, av flera, stora mål för säsongen.

- Nyckeln är att hålla mig frisk och få fortsätta vara med och tävla på toppnivån. Jag har nog aldrig varit bättre än jag är nu, fysiskt tillbaka där jag var för några år sedan innan jag började bli sjuk till och från. Och jag har en helt annan erfarenhet att vila på nu, jag kan hantera alla möjliga situationer i ett lopp.

Den 31 maj är ett magiskt datum. Världsrankningen då spelar en stor roll, då SOK och cykelförbundets ledare ska avgöra vem eller vilka som ska köra i OS för Sverige utöver Emma Johansson.

- Rankningen då avgör om vi får två eller tre platser. Jag hoppas kunna visa att jag ska vara med, och att jag får möjlighet att komma till Rio i bästa form, säger Fahlin.