Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Har stenkoll på tillvaron

Som första kvinna i Sverige kan Kopparberg Minerals prospekteringschef, Linda Olsson, nu titulera sig European Geologist – en europeisk ackreditering för geo-loger.
– Det känns kul, både för mig och bolaget, säger hon.

Annons

Det var under ett besök i Spanien, tillsammans med geologer från Kanada, som Linda Olsson började fundera på att ansöka om ackrediteringen European Geologist.

– De kanadensiska geo-logerna tyckte att det var konstigt att jag inte hade den. I deras land krävs det att man har den i mitt yrke och så även i länder som Spanien och Australien. Där är reglerna mycket hårdare än i Sverige, säger hon.

Med ackrediteringen får man exempelvis skriva under rapporter och pressmeddelanden. Och det oavsett om man arbetar inom Europas gränser eller i Kanada, Australien eller Sydafrika.

En European Geologist är också godkänd som undertecknare av prospekteringsrapporter av börserna i Kanada, Australien och Sydafrika.

Personligt ansvarig

– Det är ett bevis på att jag vet vad jag pratar om. Om något inte stämmer i det som jag skriver under hålls jag också personligt ansvarig.

– I värsta fall kan jag bli av med titeln, berättar Linda Olsson.

Linda Olsson skickade in en ansökan till European Federation of Geologists i Bryssel. En ansökan som måste vara verifierad av minst två andra personer som innehar ackrediteringen.

Därefter följde intervjuer där hennes kunskaper om regelverket sattes på prov.

För att få ackrediteringen krävs att personen i fråga har en examen i geologi och minst åtta års arbetslivserfarenhet inom området. Att som Linda Olsson, med 31 levnadsår bakom sig, ha hunnit med att skaffa sig den utbildning och erfarenhet som krävs är.

– Jag har inte kollat upp det, men jag tror att jag kan vara den yngsta personen som har fått ackrediteringen, säger hon.

Bra för bolaget

I slutet av december kom så godkännandet. Ett glädjande besked för såväl Linda Olsson som för bolaget Kopparberg Mineral.

– Självklart är det roligt för mig.

– Men det ger även extra tyngd till bolaget som just nu befinner sig i en stor utvecklingsfas genom det planerade köpet av Lundin Mining.

Nämnas kan att Linda Olsson även måste följa den så kallade ”Code of Professional Conduct” och dessutom hela tiden vidareutbilda sig genom exempelvis kurser och konferenser. Detta ska också redovisas till Federation of European Geologists.