Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här tar hästtjejerna tempen på sportlovet

Redan dagen innan sportlovet börjat på allvar steg lovtemperaturen hos Stall Annika i Rönneshytta.

Ett tiotal tjejer hade nappat på Lär känna hästen-dagen som Annika Johansson hade komponerat ihop, som en start på veckans sportlov i stallet.

Där fick deltagarna lära sig kontrollera hästens hälsa genom att ta temperaturen, mäta andningen, ta pulsen och beräkna hästens vikt utifrån kroppsmått.

– Är hästen frisk ska pulsen vara 28 till 40 slag i minuten och andningen 8 till 15 andetag, förklarade Annika för tjejerna.

Varför är det bra att veta hästens vikt undrade Annika? Svaret lät inte väta på sig.

– Det är bra att veta för att ge rätt dos medicin, foder och se om hästsläpet blir för tungt, blev det samlade svaret från tjejerna.

När väl tjejerna klarat av hästarnas hälsokontroll var det dags för finliret.

Då skulle de träna på att rycka mannen och knoppa den fin inför tävlingar.

– Manen ska bli en handsbredd. Sedan ska den delas upp, flätas och knoppas med hjälp av gummisnoddar, manade Annika Johansson.

Direkt flockades tjejerna runt ”försökskaninerna” Sebbe och Preben.

Som en avslutning på stalldagen lovade Annika att det skulle bli longering. Men första skulle det tränas på att plocka isär och sätta ihop träns.