Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här utbildas skogsägare

Skogsbruk och vattenkvalitet, och hur uttaget av bioenergi från skogen vid gallring kan öka. Det var ämnena när Skogsstyrelsen hade utbildningsdag med skogsägare från länet.

Annons

Precis intill skogsbilvägen står ett tält uppslaget. Ett 40-tal personer har samlats här denna morgon.

Susanna Mårtensson från Skogsstyrelsen har dagens första genomgång med kursdeltagarna.

– I dag ska vi tala om skogsbrukets påverkan på vattnet och om bioenergigallring.

Ska utvekla landsbygden

Utbildningsdagen sker inom ramen för landsbygdsprogrammet. Det är ett projekt som syftar till att utveckla landsbygden samt ett verktyg för att nå uppsatta mål för landsbygdspolitik. Programmet finansieras av staten och av EU.

– Vi har mycket vatten i Sverige och vi har ett stort skogsbruk. Det betyder att kontaktytan mellan vatten och skog är stor och hur vi sköter skogen påverkar vattenkvaliteten.¿ Kursupplägget i dag är två utbildningsstationer. Susanna Mårtensson och kollegan Urban Pettersson ansvarar för stationen om skogsbruk och vatten.

– Vi ska förbättra vattenkvaliteten. Det är huvudsyftet. Det jag gör på min fas-tighet påverkar miljön nedströms.

Skyddszoner

Urban Pettersson pratar om kvicksilverhalter, om skyddszoner vid vatten, körskador och dikesproblematik. Vid den andra utbildningsstationen har Hans Lindberg från Stora Enso genomgång av gallring av skog. Han jämför konventionell gallring med fördelar för bioenergigallring och flerträdshantering.

– Med flerträdshantering kan skördaren plocka åt sig fler träd i taget, även klenare stammar, och en större total volym kan utvinnas vid gallringen. Och det blir till bioenergi.

En skördare utrustad med ett aggregat som kan utföra flerträdshantering finns på plats och en praktisk demonstration sker inför kursdeltagarna.

Andra utbildningsområden som Skogsstyrelsen har inom landsbygdsprogrammet är ädellöv, skogens mångfald, skogsbruk i ett förändrat klimat samt skogsägaren och klimatet.