Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Har vänster- och miljöaktivister rätt?

Annons

Är vi som inte tror på de extrema vänster- och miljöaktivisterna bara rädda människor som vill bevara en kapitalistisk värld där vi förstör alla naturtillgångar, vår miljö och våra barnbarns livsvillkor?

Ja, så kan man ju tro att det är om man lyssnar till aktivisternas argument.

Ibland kan man tro att det bara är sedvanlig retorik där man angriper meningsmotståndare som personer i stället för att diskutera sakfrågor.

Men jag tror också att många av dem verkligen anser att många av oss som inte röstar på V och MP, det vill säga cirka 85 procent av befolkningen, är ansvarslösa, okunniga och konservativa människor som vill ha allt som det alltid varit och som bevakar våra privilegier och struntar i våra barnbarn.

Människan har över tiden och hela tiden bevisat att hon har en fantastisk förmåga att både överleva och utveckla tillvaron

Naturligtvis är det inte så. I själva verket är nästan alla av oss minst lika kunniga och ansvarsfulla som de som vill ha en helt annan världsordning. Den stora skillnaden är om man av jordens och människans utveckling drar slutsatsen att vi går mot jordens och människans undergång eller om man har uppfattningen att det är tvärtom, att allt hela tiden blir bättre. Människan har över tiden och hela tiden bevisat att hon har en fantastisk förmåga att både överleva och utveckla tillvaron.

Självklart är det hur angeläget som helst att arbeta för fred, att alla människor ska vara friska, mätta och glada samt för en god miljö i alla avseenden, både för nuvarande och kommande generationer. Och självklart är det viktigt att visa alla problem stor respekt och inte negligera dem. Det är emellertid helt orealistiskt att tro att socialism, kommunism eller en värld där vi köper begagnade kläder, möbler och bilar, skulle vara någon som helst lösning.

Det är så lätt att peka på problem och ifrågasätta allt människan gör. Jag tror inte alls på det. Jag tror på människans styrka, goda vilja, intelligens, kreativitet och förmåga att både överleva och utveckla tillvaron för sig själv och kommande generationer. Och jag tror på att vara realist och optimist.

Göran Wickström

Örebro

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons