Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hård träning ger välförtjänt lön

Anja GatuPassa bollen! ropar KosseOlika Förlag

FRÅN 8 ÅR. Kosse får inte haka på sina äldre bröder, när de drar till fotbollsplanen, trots att hon älskar fotboll minst lika mycket som de, om inte ännu mera. I stället lockar hon dit Emma och placerar henne i mål. Där blir de hånade av två jämnåriga tjejer, som tyvärr är bättre än de själva.

Hela sommarlovet tränar de tillsammans, och Kosse lär Emma hur hon ska agera som målvakt. När skolan börjar anordnas en friluftsdag, med fotbollsturnering, och givetvis får Kosses klass möta retstickornas klass i finalen. Kosse har revansch att utkräva på fotbollsplanen. Gissa om hon tar den! Hon driver på sitt lag tack vare fint passningsspel.

Detta är en bra berättelse om Kosses längtan efter att utöva den sport hon älskar. Anja Gatu skildrar med värme och stor inlevelse Kosses frustration över att vara yngst i syskonskaran och att inte bli riktigt tagen på allvar som flicka.

Fint även skildrat hur Kosse manar på Emma, trots att kompisen inte har samma brinnande låga för sporten. Emma är inte särskilt duktig, men träning ger färdighet.

Glädjen när de lyckas är påtaglig.

Bra även hur allting landar i det faktum att de två retstickorna behöver fler spelare till sitt lag, och att Emma och Kosse blir tillfrågade.

Jag uppskattar bokens illustrationer. De utstrålar glad attityd, vardagliga miljöer, känslosvall i fint samspel med den genomgående lättlästa texten.

Anja Gatu är sportchef på Sydsvenskan.