Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hårdare straff minskar inte brott

Väck en politiker mitt i natten. Och så frågar du: Vad tänker du göra åt brottsligheten? Yrvaket kommer politikern att säga: ”Fler poliser”, ”hårdare straff” eller både och.

Nu har Expertgruppen för studier i offentlig ekonomi gjort en studie om polisnärvaro, övervakningskameror och hårdare straff. Vi skulle väl alla vilja att det fanns något väldigt enkelt att göra. Typ sy in busarna och slänga nyckeln.

Men när forskare sätter sig och kollar sådana saker blir bilden mer komplicerad. Visst går det att jämföra brottslighet i länder med hårda straff och mildare straff. Men å andra sidan kan de sociala förhållandena vara väldigt olika – och sådant påverkar också brottsligheten.

Men några tendenser finns ändå i forskarnas rapport. När forskarna granskar svenska förhållanden ser de inget samband mellan hårdare straff och minskad brottslighet. Forskning från andra länder pekar på liknande resultat.

Straff handlar om tre saker. 1. Om den som har begått gärningen blir inlåst begränsas hans eller hennes möjligheter att begå brott så länge som personer sitter i fängelse. 2. Om en viss handling leder till straff avskräcker den i bästa fall andra från att göra samma sak. 3. Brottsoffret eller brottsoffrets anhöriga får ett besked av samhället att det de utsatts för tas på allvar.

Den sista punkten kan i och för sig vara skäl att skärpa ett straff. Men vi ska inte inbilla någon att vi förhindrar brott genom att låsa in brottslingen ytterligare några månader eller år. Det är dessutom få saker som kostar så mycket pengar som att hålla folk inlåsta.

Däremot pekar studien på att ökad närvaro av polis kan förebygga brott. ”Resultaten visar att patrullerande polis i särskilt brottsdrabbade områden, s.k. hot spots, och övervakningskameror på avgränsade platser, såsom i tunnelbanan, har en avskräckande effekt på brottsligheten. I detta avseende har höjd upptäcktsrisk följaktligen betydelse för den brottsliga aktiviteten.”

Alltså polisen ska vara synlig. Polisens vardagsarbete har betydelse. För Örebros del understryker det att polisen ska vara mer närvarande i områden där brottsligheten är hög.

Men samtidigt kan polisinsatser öka den registrerade brottsligheten. Om polisen bestämmer sig för att stoppa narkotikahandeln i ett visst område kommer antalet registrerade fall av ringa narkotikabrott och narkotikahandel att skjuta i höjden under de dagar då polisen gör sitt svep i området. Det speglar inte nödvändigtvis en ökad brottslighet.

Övervakningskameror kan också ha en avskräckande effekt, enligt studien. Men inte alltid. Till exempel kan organiserade ligor av ficktjuvar göra en riskbedömning innan de slår till i ett område. Är det stor risk att de upptäcks ligger de lågt. Men den som i fyllan och ilskan klipper till någon som står i krogkön gör inte någon kylig kalkyl av risken för att åka fast.

Närvaro av poliser minskar antalet brott. Det är dessutom något som allmänheten frågar efter. Hårdare straff leder inte till färre brott. Men det är många som vill ha det ändå.