Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hårdfört fackförbund kräver 346 000 av Pacos

Ett skadestånd på cirka 346 000 kronor. Det kräver SAC Syndikalisterna för att avsluta sin blockad mot Pacos i Örebro.
– Jag kallar det en laglig maffiametod, säger Elahe Rouhdoust, delägare i Pacos.

Annons

SAC Syndikalisternas öppna konflikt med Pacos på Järntorget har nu pågått i snart tre veckor. Fackföreningens lokalavdelning Bergslagens LS hävdar att en av deras medlemmar på restaurangen gått utan anställningsbevis i nio månader och sedan ogiltigt avskedats för att hon tagit hjälp av facket. Pacos menar att båda parter glömt skriva avtal, att det åtgärdats direkt när det upptäcktes och att den anställde därefter varslats om uppsägning av helt andra skäl.

Parterna har helt olika uppfattningar av vad som hänt och båda sidor åberopar egna bevis för just sina teser – vem som har rätt är omöjligt för en lekman att avgöra.

Sedan förhandlingarna strandade i början av månaden har SAC dock stått utanför restaurangen och haft blockad ett tiotal gånger. De kräver att deras medlem återanställs men de vill också ha ett skadestånd för ”sveda och värk” – totalt 346 631 kronor.

Mikael Tsiouris, kontaktperson

för Bergslagens LS, förklarar att summan är förhandlingsbar.

– Det här är ingen summa vi tagit fram godtyckligt. Vår förhandlingskommitté har bland annat tittat på domar från Arbetsdomstolen, AD och gått efter vad som betalats ut i liknande fall. Vi har satt ribban här och sedan förhandlar vi, det är så det går till. Det här handlar inte om pengar för oss, utan främst om principer – om ett företag begår så här grova brott mot lagen ska det få följder, säger han och syftar på avskedet av medlemmen och den påstådda kränkningen av föreningsrätten.

Att SAC:s beteende skulle likna ”maffiametoder” avfärdar han bestämt.

– Det är löjligt att prata om det i de termerna. Det ingår i deras strategi att säga så. Vi hade inte gått så här långt om det inte funnits skäl för det, förklarar Mikael Tsiouris.

Pacos har, för att bli av med blockaderna, lagt ett förlikningsbud på cirka 12 procent av den begärda summan plus två månadslöner till medlemmen, men fått nej. Nu står förhandlingarna still samtidigt som restaurangens försäljning får sig en törn varje gång syndikalisterna står utanför dörren.

Pacos tre delägare, Jonny Larsson, Elahe Rouhdoust och Reza Soufizadeh, delar inte alls fackets bild av vad som hänt. De tycker inte att de har gjort några fel och tänker därför inte heller betala det skadestånd som facket kräver. Det lämnar dem med två alternativ – stå ut tills facket tröttnat eller på något vis få till nya förhandlingar. Helst skulle de vilja att fallet prövades i domstol, men det är ingenting restaurangen kan påverka just nu.

– Vi kan inte göra så mycket. Det är de som har taktpinnen, säger Elahe Rouhdoust.

Om Pacos i stället haft samma konflikt med Hotell- och restaurangfacket skulle situationen se mycket annorlunda ut. De är nämligen bundna av kollektivavtal, som förbjuder både arbetsgivare och fack att vidta stridsåtgärder mot varandra. Om parternas lokala förhandlingar strandar går frågan då i stället vidare till centrala förhandlingar – och om inte det heller fungerar avgörs ärendet i domstol.

Så brukar det även se ut när till exempel LO-förbunden sköter konflikter med arbetsgivare som saknar kollektivavtal.

SAC Syndikalisterna omfattas dock inte av några kollektivavtal och är därmed fria att när som helst ta till vilken stridsåtgärd de vill mot arbetsgivare som de anser inte följer reglerna. Och det är en rätt de använder sig flitigt av.

Enligt statliga Medlingsinstitutet

stod SAC förra året för 15 av totalt 32 varsel om stridsåtgärder på den svenska arbetsmarknaden. Det lilla facket stod också för 33 av 46 tvister under 2011.

”Varsel och stridsåtgärder framstår som ett stående inslag i SAC:s strategi och aktiviteten på detta område har ökat de senaste åren” sammanfattar myndigheten i sin senaste årsrapport.

Medlingsinstitutets chefsjurist Kurt Eriksson känner också igen tillvägagångssättet i fallet Pacos.

– Det är så här Syndikalisterna oftast agerar. De startar rättstvister och driver in det skadestånd som de anser att de har rätt till. Där skiljer sig syndikalisterna helt och hållet åt från de avtalsbundna fackföreningarna, förklarar han.

Chefsjuristen delar inte heller Bergslagens LS:s analys av vad som är en skälig summa för de brott restaurangen påstås ha begått.

– De ligger en bit över AD-praxis, säger han.

FAKTA

SAC Syndikalisterna menar att Pacos begått en rad brott mot lagen. Den här ersättningen vill de ha i skadestånd från restaurangen:

5 000 kronor för att medlemmen saknat anställningsbevis i nio månader (till medlemmen)

220 000 kronor för kränkning av föreningsrätten (110 000 till medlemmen, 110 000 till SAC)

100 000 kronor för ogiltigt avsked (till fackmedlemmen)

4 000 kronor i ekonomiskt skadestånd för den tid medlemmen skulle ha jobbat efter avskedet (till medlemmen)

17 631 kronor i skadestånd för utebliven semesterersättning under två år (Pengarna ska gå till medlemmen. Semesterersättningen är redan utbetalad, SAC kräver lika mycket i skadestånd för att den inte ska ha betalats ut löpande under den tid medlemmen varit anställd)