Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hargemarken har blivit naturreservat

Ett nytt naturreservat har bildats i kommunen. Hargemarken, öster om Hargeviken, är ett stort vildmarksområde som man anser vara värt att skydda.

Hargemarken har nu genom ett beslut av länsstyrelsen fått reservatsskydd. Sture Marklund, naturreservatshandläggare på myndigheten, förklarar varför.

– Det är ett stort vildmarksområde som lämpar sig väl för friluftsliv. Det finns spännande stränder och en rik biologisk mångfald knuten till den gamla barrskogen, säger han.

Naturreservatet är inte tillrättalagt än, och det kan vara lite svårt att ta sig dit med bil. Det går att komma dit genom stugområdet i norr, men då får man ställa bilen och gå längs stranden. En parkering avses att byggas mitt i området så småningom, men det finns just nu dåligt med pengar till sådana åtgärder, så det kan dröja ett par år innan det blir färdigställt.

Ytterligare ett naturreservat planeras i närheten. Det är Klåvudden, som ligger nära Harge uddar.

– Det är väldigt känt i ornitologkretsar. De vallfärdar dit för att titta på fågelsträck som drar över Vättern, säger Sture Marklund.

Naturen där är ganska lik den vid Harge uddar, förutom en ås som går ut i Vättern i öster. För Klåvudden är inte förhandlingarna med markägare klara ännu.