Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Harry, 100 år, genomskådade bluffen

Antalet bedrägeriförsök mot äldre har mer än fördubblats på några år. Vanligast just nu är att man ringer upp och försöker lura till sig kontokort och kod. Men Harry Karlsson, 100 år, genomskådade bluffen.

Samma dag som Harry Karlsson fyllde 100 år ringde bedragaren och försökte lura till sig hans kontokort.

– Jag blev nästan lite förbannad, säger Harry.

Det var när han stod och knöt flugan inför den stora födelsedagsfesten som det ringde på telefonen.

– Han som ringde sa först att han var min son och sedan att han var mitt ombud, och undrade om jag behövde hjälp med något, berättar Harry som blev misstänksam direkt men lät mannen prata på ett tag.

– Han svamlade om att räkningarna skulle betalas och undrade om jag hade ett kort. Det är klart jag har, sa jag, men det är mitt och sen lade jag på.

Vad tänkte du om samtalet?

– Efteråt tänkte jag att han verkade väldigt klumpig, han var nog en amatör på området, säger Harry som samtidigt blev arg och nu vill varna andra.

Det här är bara ett av många försök att bluffa äldre och bedrägerierna blir allt fler. På polisens nationella bedrägericenter i Stockholm kan man se en oroande ökning av anmälningar om bedrägeribrott mot äldre. I den kategorin ingår också brott mot funktionsnedsatta. Sedan 2010 har antalet anmälningar ökat med 113 procent. 2010 anmäldes 715 bedrägeribrott, 2014 var siffran uppe i 1463.

Vad är det vanligaste sättet att försöka lura äldre på?

– Nu är det att man ringer på telefonen, eller knackar på, och på olika sätt försöker komma åt kontokortsuppgifterna för att kunna tömma deras konton. Man utger sig för att vara rörmokare, läkare, hyresvärd eller att personen har vunnit pengar, säger Jan Olsson.

– Vanligt är också att man ute på stan tittar över axeln på någon som slår in sin pinkod, sedan får man tag i kontokortet genom fickstöld och kommer på så sätt åt pengarna.

Hur ska man skydda sig?

– Man ska aldrig, aldrig, aldrig lämna ut sina kontokortsuppgifter till någon per telefon eller i dörren. Det finns inget seriöst företag som gör på det här sättet. Var rädd om dina uppgifter, håll handen för när du knappar in din pinkod och förvara aldrig koden tillsammans med kortet, svarar Jan Olsson som inte tycker man ska skämmas om man blir lurad.

– De som gör det här är extremt professionella. Det här är deras yrke, de är som trollkarlar, säger han.