Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hästen lär sig kroppsspråket

Genom att visa vad det är hästen skall göra går det att lära samarbete. Marina Fallgren visar ledarskapsövningar och kroppsspråk för hästägare i kursen ”Natural horsemanship”.

Hästen är ett flockdjur som har ett flyktbeteende förklarar Marina Fallgren för NA:s reporter under lördagen. Platsen är ett ridhus i Nyhyttan, Hidinge. Sex nybörjare med sina hästar tränar sina ”skyddslingar” i en hinderbana. Så små kroppsrörelser som möjligt används. Tränaren och hästen bygger upp ett förtroende som ger resultat på sikt. Metoden kallas för Natural horsemanship.

– Jag brinner för den här sortens träning, samarbetet blir helt fantastiskt, säger Marina.

Det handlar om uppmärksamhet och ledarskap. Hästen skall alltid vara arbetsvillig. Ett förtroende som byggs från marken med övningar och belöning. Efter idog träning kan hästen till exempel göra piruetter på kommando eller ligga ned en kort stund på frambenen. Det visar Marina Fallgren med sin spanska häst Avellino.

Efter en introduktion och träning i ledarskapsövningar är det dags att fullt ut prova kroppsspråket. Hästarna går framåt och bakåt i olika former av hinderbanor.

– Det krävs inte nödvändigtvis stora rörelser. Känsligare, mer uppmärksamma hästar svarar kanske redan på en gång när man

använder sig av ”det lilla kroppsspråket”. Man ökar bara trycket tills man får en respons från hästen. Då ska berömmet komma på en gång, förklarar Marina Fallgren.

För att bygga upp hästens självförtroende förekommer även lite ”skrämselträning” med plast, presenning och paraply. Men det gäller att känna var gränsen går. Hästen får inte bli skämd utan skall själv upptäcka att det inte är farligt. Så bygger hästen upp ett självförtroende och förtroende för ägaren.

– Gör inte mer än vad hästen klarar av och var noga med att ge beröm, avrundar Marina.