Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hästkurs lockade många

Tyst kommunikation kan ske genom kroppsspråk. Genom ett sånt språk kan både häst och häst-ägare öka förståelsen och skapa förtroende för varann. Det visade hästkursen i Granelund på långfredagen.

Annons

Intresset för att delta i kursen var stor och ett 20-tal hästvänner från hela regionen deltog i kursen som handlade om kommunikation med hästen genom vårt kroppsspråk. Arrangör var Elisabeth Brandin och kursen hölls hemma hos henne på gården Hökaberg-Granelund.

– Alla hästar i flock pratar med varann genom kroppsspråk. Det här är jätteintressant att lära sig, menade hon.

Lyhörd

Inbjuden instruktör var Moa J Molitor från Lannafors som utbildar sig till beteendevetare med specialintresse på hästar.

– Vi ska utan hjälpmedel som grimskaft eller longerlinor få hästarna att göra nästan vad som helst, enbart genom att med vårt kroppsspråk visa vad vi vill att den ska göra, förklarade Moa.

En förutsättning är att vara lyhörd för hästens signaler. Det handlar således om att förstå djurets kroppsspråk och ge den gehör för det.

Är det viktigt att kunna det här?

– Det gör ju att man får förtroende från hästen och att den uppskattar och tycker det är roligt att vara med oss. Det är även ett plus när man rider och kan läsa hästens signaler och förutspå händelser och att vi hinner reagera på det. Det minimerar frustration, missförstånd, tvång och press, påpekade Moa.

Ny kurs

Ingrid Bohlenius från Närkesberg var en av deltagarna och hon har två hästar hemma:

– Jag vill lära mig mer och förstå mina hästars kroppsspråk och signaler. Jag har återfallit i hästintresset jag hade som yngre och behöver det här eftersom jag känner mig lite ringrostig.

Intresset kring det här ämnet är så stort att Elisabeth Brandin kommer att arrangera en ny kurs den 5 juni.

Annons