Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hatbrott bakom skolbrand: ”Dö kapitalistsvin”

Branden på Karolinska skolan häromdagen var riktad mot ungdomspolitikern och eleven Lovisa-Teolinda Pettersson (KDU), misstänker polisen. 
– Jag har tidigare utsatts för dödshot på skolan, säger hon till NA.

NA kunde häromdagen berätta att hela Karolinska skolan fick utrymmas efter att någon tänt eld på ett elevskåp. I dag rapporterar TV4 att det handlar om ett attentat riktat mot politikern och eleven Lovisa-Teolinda Pettersson som är länsordförande för Kristdemokraternas ungdomsförbund.

– Det känns förstås obehagligt att någon tänder eld på mitt skåp. Det handlar om intolerans mot politiska åsikter, något som självklart är antidemokratiskt. Och jag har inte speciellt kontroversiella åsikter, säger Lovisa till NA.

Hon har tidigare utsatts för direkta dödshot på skolan.

– Jag har fått hotbrev i skåpet vid två tillfällen under våren. Vid det första tillfället stod det ”Jag ska döda dig ditt kapitalistsvin” och vid det andra stod det ”Kapitalismen och fascismen ska dö. Du ska dö nästa vecka”.

Vem tror du ligger bakom det här?

– Ja, det är ju med stor sannolikhet någon med vänsterradikala åsikter. Men den eller dom behöver ju inte vara kopplade till något parti eller förbund.

Breven är polisanmälda och polisen rubricerar branden i nuläget som hatbrott.

– Men de la först ner utredningen, men har nu tagit upp den igen. Branden borde dock också rubriceras som mordbrand eftersom det handlar om ett utrymme där det finns massor av elever och lärare, säger Lovisa-Teolinda Pettersson som dock inte har några planer på att lägga ner sin politiska verksamhet:

– Det har snarare stärkt mitt engagemang, säger hon.

Gymnasiechefen Anders Duvkär: – Men ansvarig rektor har polisanmält det hela och kommunens säkerhetsavdelning har också kopplats in, säger han till NA. 

– Men alla typer av hot är helt oacceptabla. Och det blir förstås extra allvarligt om det har politiska intentioner. Särskilt med tanke på att vi börjar närma oss valet. Det är viktigt att vi markerar att det inte är ok.