Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hatet bekämpas inte bäst med förbud

Annons

Föreställ dig att en frispråkig svensk konstnär eller aktivist bjuds in att föreläsa på Irland eller i Polen. Ett exempel skulle kunna vara konstnären Carolina Falkholt som gjort uppmärksammade offentliga vagina- och fallosmålningar. Lägg till att samma konstnär i teorin skulle uppmana till abort och därför inte få inresetillstånd i dessa länder. Det skulle vara totalt uppåt väggarna att en svensk nekades inresa till ett land för saker som sagts här i Sverige där det är lagligt.

Detta scenario kan tyckas tillspetsat men det är ungefär vad som skulle kunna hända om Socialdemokraterna skulle få igenom sitt förslag om att "förbjuda hatpredikanter". I korthet vill de att lagstiftningen ska skärpas så att människor som bjuds in till Sverige ska kunna nekas inresetillstånd om de tidigare har spridit hat – och hotbudskap. Förslaget går även ut på att EU på samma grund tar fram en lista på människor som borde nekas inträde till Schengenområdet.

Förslaget får försiktigt stöd från Moderaternas rättspolitiske talesperson Tomas Tobé som menar att det är "i grunden vettigt" och visst kan det vid första anblick verka lovvärt. Det är få som vill att företrädare för radikal islamism eller nynazister ostörda ska få sprida sitt hatfulla budskap. Men lagstiftningen för att bekämpa detta finns redan i Sverige genom bland annat lagen om hets mot folkgrupp och olaga hot. Samtidigt är den svenska yttrandefriheten vidsträckt jämfört med många andra länder och om det skulle bli en gemensam lista på individer som inte är önskvärda på grund av sina åsikter skulle detta inskränka på även vår yttrandefrihet.

Vidare skulle det mycket väl kunna leda till situationer där svenskar nekas inresetillstånd i andra länder för att de på svensk mark sagt saker som är tillåtna här men förbjudna eller starkt kritiserade i det land som de ska resa till. Det är gärningar och inte åsikter som är och ska vara straffbara i Sverige och det är därför som förbud mot "hatpredikanter" öppnar upp för en erodering av yttrandefriheten. Förslaget bör helt enkelt skrotas då befintlig lagstiftning räcker.