Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hatisk ton på debatt i Röfors

Spekulationer, egna tyckanden, konspirationsteorier och åsikter framställs som fakta. Verkliga vedertagna fakta hånas, misstros, förlöjligas och bannas. Källkritiken är obefintlig. Den faktaresistens som oftast närs i sociala medier har letat sig ut i verkliga samhället.

Ett samhälle utan debatt kan inte kalla sig för en demokrati. Jag anser mig inte ha någon filterbubbla, jag tycker om att diskutera med personer med åsikter olika mina egna, men jag vill göra det på lika villkor och på ett schysst och respektfullt sätt.

Ett möte där hat, personangrepp, kvinnoförnedring och hånande kommentarer utgör debattklimatet är inte ett demokratiskt möte. Jag skriver hat eftersom det var precis det som jag upplevde. Vid en beskrivning av hur en person skadades så allvarligt att hen tvingades uppsöka sjukhus så hånskrattade ett flertal av mötesdeltagarna. Detta är bara ett av flera tragiska exempel på vad som ägde rum under denna kväll. Vad är det om inte hat?

Detta leder till att debatten tystnar, att det bara är de som trivs och frodas i denna hatiska miljö som vågar och orkar yttra sig. Jag har mött många upprörda personer, grupper och föreningar under mina 13 år som kommunpolitiker, men jag har aldrig varit med om maken till den totala avsaknad av respekt för andra människor som avslöjades på detta möte. Detta är inget som en ska förväntas ”tåla”, oavsett roll i samhället. Jag återvänder gärna till Röfors, men först när debatten förs på ett sakligt och respektfullt sätt.

Sara Pettersson

Miljöpartiet de Gröna i Laxå kommun

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel