Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Haveriet för privat arbetsförmedling

Det gångna årets Centeridé om privat arbetsförmedling slutade med ett haveri. De ränksmidande partiledarna i S, MP, C och L är överens om att lägga ner Arbetsförmedlingen och låta privata utförare matcha arbetssökande till nya jobb. Nu ska det löna sig att sätta andra i arbete. Arbetsförmedlingen ska bli en ”matchningsspecialist”. En koloss, som 2018 kostar 75 miljarder och förmedlar 1,5 procent av alla jobb ska bli bättre.

Men när nedläggningarna satt fart och ett antal kontor stängts ner, ropar några i riksdagsbänkarna ”omstart”. Den som skriker högst är Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt. Han nöjer sig inte bara med en omstart utan riktar även ett misstroendevotum mot arbetsmarknadsminister Eva Nordmark. Han vill ha garantier för att den arbetsförmedlande myndigheten ska finnas närvarande i hela landet. Även hövdingarna i SKL, Sveriges kommuner och landsting, slår också larm.

Larmet beror på att arbetslösa, som är långt från arbetsmarknaden tvingas söka försörjningsstöd. Det ökar kommunernas kostnader för ekonomiskt bistånd. Även DN rapporterar att brist på pengar gör det allt svårare att placera arbetssökande i subventionerade arbeten och arbetsmarknadsutbildningar.

Skulden för bristen på pengar läggs på ledarna i M och KD. Deras budget röstades igenom med stöd av SD i slutet av 2018. Nuvarande regering styrs med andra ord av en budget från riksdagspartier, som inte har regeringsmakten. Under 2019 verkställs “omstarten”. AF stoppar nedläggningen av sina kontor och nedlagda kontor öppnas på nytt. Centeridén att kasta ut arbetsmarknadspolitiken i ett privatiseringsexperiment havererar, därför att Arbetsförmedlingens kontor stängs ner långt innan ersättarna, konkurrensutsatta privata företag, ens etablerats.

Claes Thulin

Bergslagen

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel