Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Havet som värmekraftverk

 
Väderskolan
Visa alla artiklar

Nu går vi mot höst och temperaturen börjar långsamt att sjunka. Vatten har mycket större förmåga att lagra värme än luft och därför går avkylningen av haven mycket långsammare.

Havens värmekapacitet har stor inverkan på klimatet längs kusterna och karaktäristiskt för kustklimat är milda vintrar och svala somrar. När havsisen lägger sig minskar vattnets påverkan och klimatet blir mer inlandslikt. Under vintern fungerar haven som värmeelement.

När kall luft kommer ut över öppet hav värms den upp underifrån av det varmare vattnet. En riktigt kall luftmassa från Ryssland kan värmas upp 20 grader i bottenskiktet under sin passage över Östersjön. För att värma upp den nedersta kilometern av luftpelaren i snitt 10 grader under resan över Östersjön krävs inte mindre än 12 TJ per kvadratkilometer, vilket motsvarar 3,3 miljoner kWh eller den årliga elförbrukningen för 130 villor/radhus.

Motsvarande uppvärmning av luften över ett område på 20-25 mil motsvarar Sveriges totala årliga elproduktion. Det säger lite om hur mycket energi det finns i naturen och man förstår att våldsamma stormar kan bildas med temperaturkontraster som drivkraft. Tänk om vi kunde ta till vara på en del av den energin!