Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

HBTQ-rättigheter uppmärksammas i Örebro

HBTQ-personers rättigheter uppmärksammas med föreläsning på Örebro läns museum. Tanken är att sprida kunskap om utanförskap kopplat till sexuell läggning.

I dag är det IDAHOT-dagen, International day against homophobia, transphobia and biphobia. Dagen firas i flera länder med syfte att uppmärksamma våld och diskriminering som riktas mot HBTQ-personer.

I Örebro har ABF, RFSL, Örebro läns museum och Örebro rättighetscenter anordnat en föreläsning i samband med IDAHOT. Admela Tafro, juridiskt ombud på Örebro rättighetscenter, tycker att det är viktigt att belysa problematiken.

—Tanken är att uppmärksamma den här dagen, det är därför vi anordnar den här föreläsningen, säger hon.

Föreläsningen kommer handla om bisexualitet, vad det innebär att vara bisexuell och varför bisexuella mår sämre än homo- och heterosexuella. Admela Tafro förklarar att det finns en förväntan på människor att de måste välja vilket kön de attraheras av och att bisexuella därför ofta kommer i kläm.

—Bisexualitet glöms ofta bort eller hamnar i skymundan, det som är viktigt att komma ihåg är att det inte är en blandning mellan homo- och heterosexualitet utan en egen läggning, säger hon.

Föreläsningen kommer äga rum på Örebro läns museum imorgon klockan 18.30 och är kostnadsfri.

—Alla är välkomna, just för att få kunskap i den här typen av frågor, säger Admela Tafro.