Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hedengrenspelet återuppstår

På fredag den 31 juli har Hedengrenspelet nypremiär i ny miljö. Ensemblen från Åbytorps amatörteatersällskap har bytt Riseberga bönhus mot Sparbanksbörsen i Fjugesta, 10 år efter urpremiären.

Enligt pjäsens producent Lars-Inge Larsson finns det flera anledningar till att Hedengrenspelet nu sätts upp på nytt efter att inte ha spelats sedan 2007.

– Dels är det tioårsjubileum för spelet, dels fyller Lekebergs kommun 20 år i år och dessutom är det en del som frågat om vi inte kan sätta upp det igen, säger Lars-Inge Larsson, som dessutom gör huvudrollen som Olof Gabriel Hedengren.

Han var godsägaren som fann Jesus och spelets fem akter berättar om de händelser som ledde fram till att han 1855 lät uppföra Riseberga bönhus.

– Det blev ju Sveriges första missionsförsamling, säger KG Mattsson, som spelar kronprins Oscar i spelet.

Han är en av dem som är kvar sedan förra omgången spelet uppfördes, då själva bönhuset i Riseberga var spelplats 2005 och 2006 och sedan Nya teatern i Örebro 2007.

– Det är väl ungefär hälften som är kvar, men en del har fått nya roller. Några av dem som spelade barn då är pigor nu, säger Lars-Inge Larsson.

Premiären för Hedengrenspelet sker 31 juli och sedan ges fem föreställningar till den här helgen och nästa.