Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hela länet ska leva!

Ska verkligen regionen få ta bort en av de viktigaste livsnerverna i den norra länsdelen? Är detta något som politikerna i regionen vill, eller är de styrda av tjänstemännen som ska följa de beslut som politikerna fattar?

Jag har fått uppfattningen att det i beslutet som togs förra hösten inte sades något om att man skulle lägga ner primärjouren på Lasarettet i Lindesberg. Känslan är att det är ett förslag som tjänstemännen har jobbat fram för att det är enklare att dra ner på något i norr där det ändå inte bor så många, i alla fall behöver man inte träffa dem som berörs av de förändringar som görs.

Runt om lasarettet pågår det industriarbete 24 timmar per dygn, 7 dagar i veckan under hela året.

När man sedan kommunicerade ut underlaget till beslutet valde man att inte använda sig av det faktiska antalet ärenden som behandlas av primärjouren på kvällar och nätter. Jag hoppas verkligen att det var oavsiktligt och inte bara ett cyniskt sätt att köpa sig ett lugn i debatten i väntan på genomförandet som är beslutat att ske den första oktober.

Runt om lasarettet pågår det industriarbete 24 timmar per dygn, 7 dagar i veckan under hela året. Naturligtvis pågår detta mestadels på dagtid; måndag till fredag med arbetsfritt på helgerna. Men om man ska omsätta mycket som man till exempel gör på Meritor, där man omsätter nästan tre gånger så mycket som Lindesbergs kommun, så måste man jobba dygnet runt. Något man även måste för att kunna vara konkurrenskraftiga på en internationell marknad.

Även om den största tillväxten sker i Örebro och Lekeberg, så är det inte så att det står still här uppe.

Slutligen funderar jag på vilka signaler man skickar till de som vill bo kvar här och dem som faktiskt funderar på att flytta ifrån de större städerna för att hitta lugnet och alla andra fördelar som finns med närheten till naturen och billiga boenden här uppe i norra länsdelen.

Även om den största tillväxten sker i Örebro och Lekeberg, så är det inte så att det står still här uppe. Jag kan heller inte tro att regionens politiker ser det som en bra lösning att man går igenom med beslut som riskerar att på sikt avbefolka allting norr om korsningen vid Lilla Mon.

Jo så var det så att man även har tagit bort bussturer här uppe. Min bestämda uppfattning är att dubbelbestraffningar aldrig är bra och de ska absolut inte användas mot dem som man bryr om.

Tommy Kragh

Socialdemokraterna, ordförande Samhällsbyggnadsnämnden Bergslagen, Ledamot LO-styrelsen Örebro/Värmland, Kommunstyrelsen i Lindesberg och tidigare ordförande på Meritors verkstadsklubb.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel