Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Helena sjunger med händerna

Hon brinner för teckenspråk och dans, och är en av Sveriges första teckenspråksartister. I tre år har Helena Wästborn från Nora tecken- språksgestaltat Melodifestivalen för SVT. Nu drömmer hon om att själv få stå på scen och tävla med sitt artisteri.

Helena Wästborn växte upp med hörselskadade småbröder som mer och mer övergick till teckenspråket. Hon ville kommunicera med dem fullt ut och började plugga teckenspråk på heltid som 23-åring. Under en tolkutbildning i Leksand gjorde hon praktik i Örebro, blev förtjust i staden och flyttade dit. I Örebro tog Helena upp intresset för amatörteater.

– Jag tycker om att stå på scen. Tyvärr kan jag inte sjunga. Men när jag såg Tommy Fransson uppträda med teckenspråkssång så kände jag att det kan vara något för mig. Jag tog kontakt och nu har vi samarbetat i tolv år med alltifrån barnteater och antimobbingprojekt på skolor till krogshower och julshower för företag.

Tommy och Helena räknas som de enda etablerade teckenspråksartisterna i landet, men det börjar komma fler.

– Till en början handlade det om att förmedla musik till teckenspråksvärlden, men vi har börjat jobba mer och mer mot hörande publik.

För tre år sedan teckengestaltade de melodifestivalens andra chansen i Örebro. De översätter inte bara och kallar det därför inte teckentolkning. De gestaltar även innehåll och känslor i sång och musik med hjälp av koreograferat teckenspråk. Det positiva gensvaret gjorde att de fick åka till Globen en vecka senare och tolka melodifestivalsfinalen på SVT:s tvwebb. I år var Helena med där för tredje året i rad.

– Det känns som att vi skriver historia när vi ger familjer med hörande, hörselskadade och döva möjlighet att uppleva melodifestivalen tillsammans.

Helena beskriver melodifestivalsjobbet som ett aerobicspass i högklackat, som hon får alldeles för dåligt betalt för men som hon ändå tycker är både viktigt och roligt.

– Det kräver mycket jobb. Årets vinnarlåt var ganska knepig eftersom den bygger på ordet eufori som innefattar så mycket och inte går att direktöversätta till teckenspråk. Där fick jag jobba mycket med synonymer tills jag hittade ett tecken som stämde.

De stora tv-kanalerna teckenspråkstolkar och teckengestaltar alltfler program. Helena Wästborn har förutom melodifestivalen bland annat teckenspråkstolkat och gestaltat kronprinsessbröllopet. Nästa år är det möjligt att både svenska melodifestivalen och eurovisionfinalen teckenspråksgestaltas.

Inom den närmsta familjen är Helena egentligen inte beroende av teckenspråket. Ändå har hon ett stort behov av att använda det hemma. Eftersom både bröderna och en svägerska är döva så är det viktigt för Helena att hennes barn blir tvåspråkiga. Hon har alltid tecknat till dem, och berättar hur hon kan gå igenom en inköpslista med barnen hemma för att lära dem nya tecken och sedan bara prata teckenspråk med dem medan de hjälper henne att hitta varorna i affären.

– Jag lärde mig teckenspråket sent och har kämpat för att behärska det så bra som jag gör i dag. Men det är viktigt att utveckla språket, och det skulle bli mycket svårare om jag lämnade det på jobbet.

För två år sedan sa Helena upp sig från ett tryggt jobb på tolkcentralen för att starta eget.

– Som tolk var jag bara ett verktyg för att möjliggöra andras kommunikation. Jag fick aldrig vara Helena. Jag gav 120 procent i jobbet, men fick för lite tillbaka.

Som egenföretagare arbetar Helena som läromedelsproducent, tolk, artist och projektledare. Just nu avslutar hon arbetet som teamledare för Visukalveckorna i Örebro, där man under en månads tid arbetat för att synliggöra teckenspråket.

– Jag har arbetat med de över 100 programpunkter som omgett Fame visukalen. Det har varit alltifrån föreläsningar och debatter till teckenspråkssång, dans och teaterwork shops.

Helena har också varit med och skrivit den officiella Visukallåten Viva la visukal, något som gav mersmak.

– Jag är med och jobbar på ett bidrag till melodifestivalen där tanken är att teckenspråksartisteriet ska få lika mycket utrymme på scenen som sången och musiken. Det ska framföras tillsammans med artisten som sjunger, inte så att teckenspråksartisten står vid sidan av och gestaltar.