Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Helena Ståhl (SD): Varför inte lyssna till vad vi faktiskt säger?

Slutreplik

... till Lennart Bondeson (KD), NA 4 november, med flera om kultur.

Kultur upprör och engagerar, vilket är tydligt med tanke på alla svar som inkommit på min debattartikel. De som har hängt med i denna diskussion får man hoppas även noterat den låga nivå debatten hamnat på. Det menas vara häpnadsväckande att vilja köpa in konst och främja kultur som syftar till att skapa trivsel och samhörighet. Politiker, vars främsta roll är att förvalta de pengar skattebetalarna gett oss ansvar för, skall tydligen hålla sig borta från prioriteringar inom just kulturområdet, trots att vi förväntas prioritera inom alla andra områden.

Det som framförs i motdebattörernas inlägg är inget annat än hatretorik och skrämselpropaganda, tyvärr är vi vana vid just detta.

Sverigedemokraterna vill alltså enligt motdebattörerna förbjuda samtidskonst och begränsa den fria konsten. De hävdar även vidare att vi vill införa ideologisk propaganda, medverka till en aktiv kulturpåverkan och jämför oss med Polen, Ungern, Kina, Nordkorea, Nazityskland, Ryssland och Sovjetunionen.

Konst måste enligt de andra insändarskribenterna ifrågasätta och utmana, för konst som tilltalar de flesta är tydligen ytligt och farligt. Det som framförs i motdebattörernas inlägg är inget annat än hatretorik och skrämselpropaganda, tyvärr är vi vana vid just detta. Varför inte som omväxling lyssna på vad vi faktiskt säger, istället för att göra egna särtolkningar och skapa egna påståenden att argumentera mot? Men debatten är kanske inte lika intressant om man är saklig och sansad.

På kultursidan är det faktiskt inte lika viktigt att allt skall bekostas av skattepengar.

Det inkom dock ett gäng frågor från Olle Tivenius som för klargörandets skull absolut skall få svar. ”Vad, i Helena Ståhls värld, innebär det att må gott?” Det innebär i grunden att du känner dig tillfreds med dina känslor och att den kultur du tagit del av förhoppningsvis skänkt dig glädje. ”Vilka inbegrips, i Helena Ståhls värld, i begreppet folk?” I detta fall Örebro kommuns invånare, något som borde vara underförstått. ”Vad är det hon vill att dessa folk ska känna stolthet över?” Sin historia, den plats de bor och står på, de människor som byggt upp det område och samhälle man lever i och även det arv man själv medverkar till att skapa för framtida generationer. ”Vilka är det vi förväntas att – genom kulturens försorg – känna samhörighet med?” Våra medmänniskor, kort och gott. Slutligen fick vi även en fråga huruvida homosexuella, invandrare, psykiskt sjuka och personer med beroendeproblematik kan vara en del av det svenska folket, där det korta och enkla svaret givetvis är – ja!

Sverigedemokraterna absolut anser att även kultur som provocerar och kritiserar skall vara tillåten, men vi anser inte att skattepengar skall bekosta alla sorters kulturyttringar.

Vi sverigedemokrater ser egentligen på kulturen precis som på alla andra områden inom kommunens försorg. Kommunens uppdrag är främst välfärd och skola, som dessutom är lagstadgat. På kultursidan är det faktiskt inte lika viktigt att allt skall bekostas av skattepengar. Vi vill lägga om fokuset kring kommunens kulturinköp till mer konservativt och traditionellt, men det handlar alltså om just kommunens inköp. Vad som helt negligerats i den här debatten är att Sverigedemokraterna absolut anser att även kultur som provocerar och kritiserar skall vara tillåten, men vi anser inte att skattepengar skall bekosta alla sorters kulturyttringar. Kulturen är inte hotad för att kommunen, när den gör sina inköp, väljer att satsa på en annan stil eller typ. Att prioritera om eller prioritera bort, är inte likställt med att förbjuda eller begränsa.

Avslutningsvis har även jag ett citat från Mahatma Gandhi: ”Sanning är tydlig i sin natur. När du avlägsnar spindelväven av okunnighet som omger den, lyser den fritt.”

Helena Ståhl

Sverigedemokraterna, kommunalråd, Örebro kommun

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel