Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hellas

Det är något ocharmigt över den grekiska restaurangen Hellas, och därför är det med låga förväntningar vi går in genom dörrarna. Men vi blir mycket positivt överraskade av god mat i generösa portioner.

Inne på Hellas på Drottninggatan, nästan precis bredvid Nikolaikyrkan, är inredningen lite typiskt grekisk. Matsalen är ganska stor och delas av med pelare i antik, grekisk stil. Låtsasblommorna hänger ner från taket och här och där står grekiska statyer utplacerade och på väggarna finns målningar med klassiskt grekiska motiv. Men i stället för att ta oss på en låtsas- utflykt till en Medelhavs- ö, ser det lite bedagat ut, ett intryck som förstärks av Jack Vegas-automaterna precis vid ingången. Inredningen gör att vi blir mycket förvånade när vi inte hittar någon grekisk mat på menyn. ”Inte på lunchen” säger expediten och visar oss i stället dagens luncher med den ursvenska rätten raggmunk och fläsk följt av mer internationell jambalaya. Men bemötandet är trevligt, glatt, och känns välkomnande. Dessutom har hon god koll på maten, och svarar gruppens allergiker på frågor om vad maten innehåller.

Hela veckan går det också att få pasta med strimlat kött och ädelostsås och skink- och ostsallad.

Man tar sina bestick och sin dricka själv och sedan står ett salladsbord och väntar på oss gäster. Grönsalladen är lite trist, men där finns en fin coleslaw som har bra balans mellan styrka och sötma, röran av bönor och tomater har mjuk och rund smak, och den i patrullen som gillar stark mat blir väldigt förtjust i blandningen av fefferoni, ost och soltorkade tomater.

Varmrätterna serveras vid bordet, och redan när de kommer in blir vi positivt överraskade. Risrätten jambalaya är proppad med stora, kycklingbitar, som tillagats precis så länge att de inte blivit torra. Korven är stark och god och det är gott om svarta oliver och på toppen av det krämiga, kryddiga riset ligger några skalade räkor.

Det är mycket mat, och det är god mat.

Raggmunken och fläsket serveras med lingonsylt. Fläsket är salt och gott och raggmunken frasig, och får med beröm godkänt.

Pastan med ädelostsåsen och det strimlade köttet är också god, men kanske inte så mycket mer. ”Smakar inte så mycket” säger den av patrullens deltagare som äter den, och här hade det varit roligare med ett grekiskt alternativ. Kanske en moussaka eller ett spett, bara någonting som stämt med inredningen.

Efter maten är det bara att gå och hämta kaffet. ”Riktigt kasst” tycker en av deltagarna medan vi andra inte reagerar nämnvärt på smaken. Till kaffet serveras en kaka med mandel, inget finlir men enkelt och gott.