Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hellners tips till Ekström inför monsterbacken: "Gäller att vara smart"

Nya historiska världscuppoäng in på kontot på lördagen och sex av sju etapper avklarade i Tour de ski.
Nu återstår bara en. På söndagen tar sig Axel Ekström för första gången an monsterbacken, Alpe Cermis. Inför kraftprovet har han fått tips av erfarna åkare som Marcus Hellner och Daniel Richardsson.
– Vi har pratat mycket om det, säger Garphytteåkaren till NA.

Sedan den första upplagan av Tour de ski nådde målet på toppen av slalombacken Alpe Cermis i Val di Fiemmes liftsystem i norra Italien har den där drygt 2,5 kilometer långa och 407 höjdmeter tuffa monsterbacken varit en ikon i hela skidvärlden.

Ett bokstavligt berg att besegra, för var och en som vill kalla sig skidåkare på världsnivå.

På söndagen kommer Axel Ekström, 21, som första länsåkare att få ge sig på den. Landslagsåkaren från Klockhammar, strax utanför Örebro, debuterade i världscupen så sent som för en månad sedan och har de senaste åtta dagarna slitit sig igenom de sex första etapperna av Tour de ski och står nu framme vid slutmålet, vid foten av Alpe Cermis.

– Ja, nu är man här. Backen är ju ett av de stora kännemärkena i längdskidåkningen, något man velat pricka av på listan, säger Ekström som gått från klarhet till klarhet under touren.

Ekström, som fortfarande aldrig varit bättre än 25:a på ett senior-SM, har övertäffat sig själv dag efter dag, och följde på lördagen upp fredagens magnifika 17:e-plats – karriärens höjdpunkt så här långt – med en 29:e-plats i lördagens masstart över 15 kilometer i klassisk stil.

– Mina första klassiska poäng i världscupen, så det var en ny milstolpe, säger Ekström som den här säsongen kört klart bäst i fristil (det var i skejt han blev tvåa bakom Marcus Hellner i Bruksvallarna, tvåa i Sverigecuppremiären i Idre, tog sina första världscuppoäng i debuten i Davos, förde Sverige till en femteplats i stafetten i La Clusaz och blev 17:e i fredagens Tour de ski-etapp).

– De här två klassiska loppen har känts bra, och jag är väldigt nöjd att jag fick de här två poängen. Det är många duktiga åkare kvar i touren, och jag känner att jag börjar bli trött nu. Det tar på en att tävla så många dagar i rad.

LÄS NA:S STORA REPORTAGE INFÖR TOUR DE SKI: Ekström om hemligheten bakom genombrottet: "Viktigt att hitta ro i tillvaron"

Ekström låg med långt bak i den 33 man starka tätklungan halvvägs in i loppet, efter tre av de sex 2,5-kilometersvarven som utgjorde 15-kilometerstävlingen. Men i backen ut från stadion på fjärde varvet sprack klungan upp, och därifrån fick 21-åringen från Klockhammar utanför Örebro kriga om platserna mellan 25 och 33.

– Jag stod hyfsat till i starten i dag, men fick kriga och låg lite till och från längst bak i huvudklungan, på snöret. TIll slut blev jag tvungen att släppa, och det blev en lite mindre klunga som höl ihop, och mot slutet kom vi ikapp några till.

Ekström blev alltså 29:a, kom i mål 1.15 bakom Martin Johnsrud Sundby som spräckte Sergej Ustuigovs vinstsvit när han spurtade hem lördagens etapp. Ekström låg just på 29:e plats inför etappen, och behåller den placeringen inför söndagens avslutande jaktstart – som inleds med 6,5 kilometers åkning fram till slalombacken och avslutas med den mytomspunna klättringen.

Ekström kommer att gå ut 24 sekunder bakom närmaste åkare – italienaren Ginadomenico Salvadori – och 19 sekunder före bakomvarande Noah Hoffman, USA. Inom 37 sekunder bakom sig har Ekström tolv åkare, eftersom de sju sist placerade åkarna startar i en "vågstart" exakt tio minuter efter att Ustiugov gett sig iväg i ledning. Läge att vänta in och få draghjälp eller att försöka hålla avståndet? Axel har fått hjälp med taktiken av mer erfarna lagkamrater som Marcus Hellner och Daniel Richardsson.

– Vi har pratat mycket om det. De säger att det gäller att vara smart fram till backen, att inte bränna för mycket krut, men att heller inte åka för sakta. Och när man väl kommer till backen gäller det bara att hitta sitt eget tempo, säger Ekström.

Har du varit i backen och tittat testat något?

– Nej, jag har bara åkt förbi och sett den. Inte mer än så.

– I och med att det går lite lätt utför fram till backen kommer det säkert att gå fortare för de som ligger i klunga bakom, så vi får se om jag kan hålla dem bakom mig. Men sedan handlar det bara om att hitta sin lunk. När man är inne i backen tror jag att man har de krafter man har, där finns det inte så mycket taktik. Om det tempot man har i kroppen är snabbare eller långsammare än de som är runtomkring lär visa sig, men man kan nog änd inte anpassa sig. Det handlar bara om att ta försöka ta sig upp. Och som alltid får man ställa in sig på att det kommer bli tuft. Det gör ont att åka fort.

I täten går Ustiugov ut hela 1.12 före Sundby, med schweiziske Dario Cologna ytterligare 52 sekudner bakom. Hellner ligger sjua, har 50 sekunder upp till pallen och 2.54 till Ustiugov.

LÄS MER – AXEL EKSTRÖM ETAPP FÖR ETAPP I TOUR DE SKI:

Etapp 1: Ekström om kritiserade Tour de ski-banan: "Kommer säkert bli tajt ..."

Etapp 2: Axel Ekström om tuffa utgångsläget: "Stod i sitt led och väntade på att få åka"

Etapp 3: "Herregud, för någon månad sedan hade jag inte trott jag skulle vara på gränsen till poäng i Tour de ski ..."

Etapp 4: Ekström närmar sig topp 30 i Tour de ski: "Bara roliga distanser kvar"

Etapp 5: Axel Ekström om superloppet: "Då förstod jag att det gick fort ..."