Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hellre pengar till lärare än till vinst

Kommer företag, vars vinstuttag begränsas till max tio procent, att tvingas gå i konkurs? Nej, det är inte särskilt troligt. Ändå finns det både borgerliga politiker och företrädare för både Svenskt Näringsliv och Almega som hävdar att så blir fallet om regeringen lägger fram ett lagförslag om begränsat vinstuttag för företag i välfärdssektorn.

Ett sådant förslag kommer med stor sannolikhet presenteras av Ilmar Reepalu som fått regeringens uppdrag att utreda hur man kan säkerställa att offentliga medel används till just den verksamhet som de är avsedda för. Det är också Reepalu som nyligen berättade i media att flera av de stora koncernföretagen inom välfärdssektorn hade vinster på 40-50 procent, vinster som ramlar rakt ned i ägarnas fickor.

För mig är det självklart att våra gemensamma resurser som avsätts till välfärden också ska gå till välfärd. När jag läser tidningar och tittar på nyheter, när jag pratar med folk i affären och på vårdcentralen så är det tydliga budskapet att det behövs förstärkningar i sjukvården, i äldreomsorgen, i barnomsorgen och i skolan.

Jag tar detta budskap på största allvar och det känns bra att veta att regeringen nu kommer med en budgetförstärkning om ytterligare tio miljarder till välfärdens verksamheter i kommuner och regioner. Att de borgerliga partierna i detta läge dels vill sänka skatten och samtidigt låta riskkapitalister plockat ut miljardvinster ur välfärden framstår som helt obegripligt. Det är mer begripligt att höga företrädare för ägare och bolag inom välfärdssektorn protesterar, de tjänar ju stora pengar på dagens regelverk och har miljarder att förlora för egen del. För ett förslag om vinstbegränsning kommer att sätta stopp för dem som gett sig in i verksamheten enbart i vinstsyfte.

Kan vi bara stanna till här en stund och fundera över det faktum att det finns personer som vill ge finansmarknaden möjlighet att ägna sig åt spekulation i skolor där barn ska få sin utbildning. Om skolkoncernen sparkar x antal lärare så är chansen stor att kursen på aktien går upp, är det verkligen en framtid som borgerliga väljare längtar efter? Varför verkar det som borgerliga politiker värnar mer om stora koncernföretag framför barns rätt till de resurser som krävs för att kunna tillgodogöra sig kunskap?

Det vore intressant om någon av företrädarna för Moderaterna, Centerpartiet, Liberalerna, Kristdemokraterna eller Sverigedemokraterna försökte förklara hur man tänker sig att det ska bli bättre verksamhet och högre kvalitet i en skola när en stor del av pengarna som avsatts för detta i stället hamnar på ett konto på kanalön Guernsey mellan Storbritannien och Frankrike.

För tre år sedan gick en friskolekoncern i konkurs under det nuvarande systemet, och där hade tidigare ägare plockat ut nästan en halv miljard kr ur bolaget några år före konkursen. Pengar fanns alltså men inte där de borde ha varit. Så nej, det blir inga konkurser för att man sätter vinstbegränsning i välfärdssektorn. Däremot kan vi se till att skattepengar gör nytta för samhället. Det är en vinst i sig.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel