Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Helt olika syn på ordning och reda

Replik

... till Caroline Dieker, NA 4 januari.

Det är klart att det provocerar när kommunstyrelsens ordförande, Caroline Dieker, lite raljant svarar på min debattartikel. Ändå är svaret mer än välkommet. Det tyder på att de styrande inte helt och hållet gömt sig under en sten.

Att politiker har olika syn på frågor är ett naturligt tillstånd som råder i alla demokratier. Att försöka förespegla våra kära kommunmedborgare att verkligheten ser sämre ut än den gör är också vanligt bland de partier som förespråkar neddragningar framför satsningar. Vi har inte råd, ekonomin är dålig etcetera. Detta var grunden till att Askersund stagnerade på 90-talet. När vi Socialdemokrater runt 2009-2010 insåg detta, ändrades utvecklingen i Askersund.

Befolkningen ökade, Näringslivets olika delar blomstrade, bostadsbyggnationer kom åter igång efter att varit dött i flera år. Vi byggde Förskolor, Investerade på olika sätt för att bygga Askersund starkt. Vi lyckades mycket bra.

Men det är dumt att kasta sten i glashus.

Detta kallar Moderaterna och Liberalerna för en dåligt skött kommun! Man hänvisar till okontrollerade investeringar utan att peka på ett enda exempel där de faktiskt ville något annat! Sanningen är den att de nu styrande i huvudsak stod bakom de budgetar som vi lade. Under mina nästan 10 år som kommunstyrelseordförande uppvisade vi positivt resultat alla år utom två! Investeringsnivåerna har varit höga, men har fullt ut rymts inom våra budgetar. Investeringsnivåerna nu är på samma eller högre nivå! Vilket kan vara nödvändigt. Men det är dumt att kasta sten i glashus.

Vi hade ordning på den kommunala förvaltningen! Vi skickade inte fram ärenden till nämnder och kommunfullmäktige som saknade beredning. Vi ser nu hur nästan alla stora frågor återremitteras, på grund av minoritetsstyret tillkortakommanden.

Detta kan omöjligen ens Caroline Dieker vara stolt över.

Personalomsättningen bland chefer och övriga anställda är hög. Något som på lång sikt betyder att man tappar kompetens och erfarenhet. Vi har tydligen helt olika syn på vad ordning och reda är. En välskött kommun vågar vara öppen, skyndar inte på stora beslut, lägger inte fram halvfärdiga eller oberedda ärenden. Detta kan omöjligen ens Caroline Dieker vara stolt över.

Vad gäller de besparingar man åstadkommit hittills så är det ganska marginella i förhållande till vad man lovade inför övertagandet. Då skulle man med lätthet plocka bort mellan 30 och 40 miljoner. Det skulle dessutom nästan inte märkas. Nu går stora delar av verksamheterna på knäna, och då har man bara sparat en liten del av det utlovade. Dessutom har man fått 10-tals miljoner i ökat stöd från vår Socialdemokratiska regering!

Per Eriksson

Socialdemokraterna, ledamot i kommunfullmäktige i Askersund

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel