Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Helt rätt för ÖSK – både på och vid sidan om planen

Peter Samuelsson till Örebro SK? Då finns det bara ett ord som är på sin plats. Grattis. Till båda parter.

Annons

Samuelsson kan vara precis den personlighet ÖSK behöver både på och utanför planen för att förlösa sitt spel. Och Samuelsson är precis en sån spelare man unnar en allsvensk chans.

Peter Samuelsson är född målskytt, men fick kämpa hårt för att ta sin förmåga till högre divisioner. Han var en iller i pojklagen men inte nära att ta klivet direkt till A-laget. Han växte till sig sent, tog vägen via Kanada BK och Strömtorps IK och utvecklades trots sina blygsamma 181 centimeter till en nickspecialist.

Efter en sejour som bänknötare i Degerfors tog han sjumilakliv under 3,5 år i Norge och kom tillbaka som en frälsare. På tre säsonger har han med sina 49 mål burit Dif från bakgården i division 1 till att snudda vid allsvenskt kval.

Och samtidigt har han hela tiden fortsatt att utvecklas som spelare – i år gjorde han faktiskt majoriteten av sina mål med fötterna.

Ändå är det vid sidan om planen som Samuelsson har sina största kvaliteter.

Han är stolt budbärare av det som i Degerfors med omnejd kallas ”påställa”. Han hörs alltid mest i omklädningsrummet, peppar sina lagkompisar, driver med dem, hittar på hyss och sprider bra stämning. Han är precis en sån där spelare som behövs i alla lag, en sån som kan lyfta andra bara genom sitt sätt att vara.

Men Samuelsson behöver förstås förtroende. I Dif har han varit lika självskriven i startelvan som Zlatan i landslaget – att prestera som inhoppare är något helt annat. Något Samuelsson egentligen aldrig provat på.

Att Peter väljer att gå i det här läget – han och Sara köpte hus i Strömtorp i somras, förra sommaren skrev han på ett nytt 2,5-årskontrakt och Dif är närmare allsvenskan än någon gång sedan 1997 – är överraskande. Men samtidigt: Han har hunnit fylla 30, och det här är sista chansen.

I Degerfors muttras det förstås nu. Det är ”svikare” och ”Judas” och värre, som det alltid är när spelare lämnar för Örebro.

Mer intressant är förstås vad som händer med laget. Efter förlusterna av Wiktorsson, Samuelsson, Christophe Lallet, Marcus de Bruin, Martin Broberg och troligen Andreas Ljunggren-Eriksson är sex spelare ur succélagets startelva borta. Tränare/sportchef Patrik Werner får börja om med ett till stora delar blankt och oskrivet blad för att bygga ett nytt succélag.

ÖSK:s sportchef Lennart Sjögren har också ett digert jobb framför sig. Även om värvningarna av Wiktorsson och Samuelsson, spelare från närområdet med stor potential, är helt rätt väg att gå hänger mycket fortfarande i luften. Hur ska till exempel backlinjen och det centrala mittfältet formeras 2012?

Fler bitar måste på plats innan det överhuvudtaget går att sia om chanserna till succé nästa säsong. Samma sak gäller Samuelsson. Det är helt omöjligt att säga om han är tillräckligt bra för allsvenskan. Men det är förbaskat roligt att han får chansen.