Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Helt säkra väderprognoser omöjligt

 
Väderskolan
Visa alla artiklar

Om det var möjligt att ge helt säkra prognoser skulle de inte kallas prognoser. Att bestämma hur vädret kommer att bete sig kommande dagar eller på lite längre sikt har alltid varit ett problem sommar som vinter.

Även om meteorologens hjälpmedel blir allt effektivare är helt säkra prognoser omöjliga att göra. Högtryck och lågtryck uppkommer genom atmosfärens tillstånd för olika parametrar som till exempel temperatur, lufttryck, fuktighet med mera. Att prognostisera vädret är olika svårt beroende på om det är högtryck eller lågtryck och vilken tid på året det är.

Generellt är det svårare att "bestämma" vädret mitt i ett högtryck under vintern än under sommaren när det gäller molnighet och därmed också temperatur och nederbörd. Det beror på solen inte orkar bränna bort molnen vintertid utan dimma och dimmoln kan ligga kvar under hela dagarna.

Mitt i ett högtryck sommartid dominerar solen även om det lokalt förekommer stackmoln. Under sommaren är vädret i samband med lågtryck eller svaga högtryck ofta besvärligt att prognostisera. Detta eftersom de småskaliga fenomenen dominerar, som lokala skurar, vilket under vintern ersätts av storskaliga nederbördsområden från det större inflytandet från Atlanten. Lågtryck under vintern är som sagt storskaliga fenomen och meteorologens prognoser är då bra, både på lång och kort sikt.

SMHI väderredaktion, Jonas Höglund