Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Heltid för de som vill

Sedan 2007 har vård- och omsorg inom Kommunals avtalsområde i Lekeberg medverkat i ett heltidsprojekt. Alla kan få den arbetstid de önskar sig. Det har inte blivit dyrare för kommunen.

– Jag hade 75 procent från början, var nöjd med det men var också van vid att ta lite ”extra turer”, säger Agneta Johansson.

I dag jobbar hon 90 procent.

– Jag jobbade heltid då och gör det fortfarande, säger Gerd Nilsson.

Båda är undersköterskor på Lindens särskilda boende i Fjugesta och schemansvariga för systemet Time Care.

– Det tar mycket tid men vi jobbar aktivt med att spara timmar som vi kan använda när vi behöver vara fler vid arbetstoppar, säger Agneta.

TvättstugeschemaDe anställda fyllde i ett tvättstugeschema för sex veckor. Det var något som föregick heltidsprojektet. Vård- och omsorgen hade även provat andra arbetstidsmodeller inom hemvården. Åren 2006–2007 bildades arbetsgrupper som jobbade med det nya arbetstidsavtalet och schemaansvariga utbildades. Hösten 2007 startade heltidsprojektet. Några valde att jobba 90 procent i stället för heltid.

Kan byta– Fördelen är att man kan jobba den tid man vill i procent och kan byta två gånger per år. Det är en trygghet att veta att det går att gå upp eller ned i sysselsättningsgrad. Några nackdelar ser inte jag men en del drog sig för att gå ner i tid i början, säger Gerd Nilsson.

Tvättstugeschema kräver mer flexibilitet av de anställda, att de kan ändra sina turer. Varje arbetsgrupp kan också utforma sina regler.

– Sedan vi började med Time Care så har alla börjat ta mer ansvar för arbetsplatsen, säger Gerd Nilsson.

På Oxelgården jobbar undersköterskan Annika Eriksson Sten, också schema-ansvarig. Enda nackdelen hon märkt är att en del vikarier försvunnit. De får inte tillräckligt med jobb året runt.

– Så ibland behöver vi ha fler vikarier än de vi har nu.

Ville ha heltidstjänsterCarina Eriksson var ordförande i Kommunal i Lekeberg men är nu arbets-ledare på Lindens särskilda boende.

– Kommunals önskemål var att få heltidstjänster som man kunde begära tjänstledigt från men det tyckte inte arbetsgivaren så vi möttes så här.

Hon berättar också att arbetsgivaren i början var rädd att många skulle önska heltid. Avtalet skrevs därför så att de som ville gå ner i tid fick göra det under det förs-ta året utan att förlora den högre sysselsättningsgraden. Att man lyckats i Lekeberg tror Carina Eriksson beror på en bred process som förankrats hos många.