Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hemlöse mannen avhyst från busskur

I en fullt möblerad busskur bodde den hemlöse mannen i två månader. Under förmiddagen avhystes han av polis. 

Förra veckan uppmärksammades fallet om mannen som huserat i en busskur på resecentrum i Örebro de senaste två månaderna.

När NA träffade mannen innan avhysningen berättade han att han saknar andra alternativ.

– Jag vet inte vart annanstans jag ska ta vägen, säger han.

Under tisdagsförmiddagen körde polisen bort mannens saker.

– Vi har haft lagstöd för att avhysa honom från platsen hela tiden, men vi har valt att avvakta för att hitta en lösning åt honom, så inte problemen uppstår på en ny plats. Tidigare bodde han utanför polishuset, säger Ted Esplund, biträdande polisområdeschef i Örebro.

Under tisdagseftermiddagen återvände mannen till busskuren men senare under dagen ska han ha lämnat platsen igen. Kommunen har  tilldelat mannen ett förvaringsutrymme åt sina saker men var mannen ska ta vägen är det fortfarande ingen som har svar på. Rikard Lund, områdeschef på Förvaltning för funktionshindrade, har varit i kontakt med ärendet.

– Han har erbjudits olika alternativ, men såvitt jag vet har han ännu inte tackat ja, säger Rikard Lund.

Chefen för samma förvaltning, Sofia Persson, beskriver problematiken.

– Vi kan inte tvångsomhänderta någon enligt den lagstiftning som vi jobbar med här. Det gäller att man själv är motiverad och vill ha hjälp, säger hon.

Men är han benägen att föra sin egen talan?

– Det kan jag inte svara på av sekretesskäl, säger Sofia Persson.

Polisen berättar för NA att mannen kommer att avhysas igen. 

– Det enda vi kan göra är att rapportera om de brott han begår mot ordningslagen. Lämnar han inte av egen maskin så får vi köra bort honom igen. Det är en tråkig situation. Var han ska bo är kommunens ansvar, säger Ted Esplund.